rss      tw      fb
Keres

Ausztrália is előírja két ember jelenlétét a pilótafülkében


MTI 2015. március 30., hétfő 8:14

Ausztrália elrendelte hétfőn, hogy a legénység legalább két tagja tartózkodjon egyszerre a nagyobb belföldi és a nemzetközi járatokon közlekedő repülőgépek pilótafülkéjében.

Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a légitársaságoknál - közöttük a Quantasnál és a Virgin Australiánál - hétfő délutántól már érvényesek az új biztonsági előírások. A rendelkezések valamennyi, legalább két pilótával és ötven utassal közlekedő kereskedelmi járatra kötelezőek. A személyzet erre kijelölt tagjának akkor kell a fülkében tartózkodnia, ha a két pilóta egyike bármilyen okból elhagyta a helyiséget.

Korábban az ausztrál légitársaságoknál engedélyezték, hogy a pilótáik egyedült tartózkodjanak a pilótafülkében.

Warren Truss közölte: Ausztráliában mentális betegségekben szenvedőknek több esetben megtiltották már, hogy pilóták legyenek, és rendszeresen ellenőrzik a pilóták egészségi állapotát.

„Mérlegelni kell a tényt, hogy a megfelelő kezelés révén az emberek kigyógyulhatnak mentális betegségből, és normális karriert építhetnek, de létfontosságú annak szavatolása, hogy a legénység mindig egészséges legyen” - mondta újságíróknak a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: biztosítani kell, hogy a légitársaságok méltányosan bánjanak a mentális betegségben szenvedő alkalmazottjaikkal, de az egészségi állapotuk nem veszélyeztetheti más emberek életét.

Több légitársaság döntött már a szabályok módosításáról, miután kiderült, hogy a Germanwings múlt kedden Franciaországban lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan vezette neki az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót.

A pilóta öngyilkosságának lehetősége felmerült a Malaysia Airlines malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 370-es járatával kapcsolatban is, amely tavaly március 8-án tűnt el. A feltételezések szerint a gép 239 emberrel a fedélzetén az ausztrál partoknál lezuhant.

Warren Trust szerint az elmúlt több mint negyven év során tucatnyi repülőgép-balesetet okozhatott a pilóta öngyilkossága.