rss      tw      fb
Keres

Morales két bástyáját is elvesztette a bolíviai helyhatósági választásokon


MTI 2015. március 30., hétfő 6:05

Két bástyáját is elvesztette a bolíviai helyhatósági választásokon Evo Morales elnök szocialista pártja (MAS).

A vasárnapi voksolás után közzétett exit poll felmérés szerint az ellenzék nyert a MAS eddigi fellegváraként számon tartott El Altóban és La Paz régióban is. A kilenc közigazgatási terület közül négyet a kormánypárt, hármat az ellenzék nyert, kettőben második fordulót tartanak.

A kormányzati székhelyhez, La Pazhoz közeli El Altóban a milliomos Samuel Doria Medina jobbközép irányultságú pártjának jelöltjét, az aymara indián származású Soledad Chapetont választották polgármesterré a szavazatok 55 százalékával. A szocialisták jelöltje, Edgar Patana 28 százalékot ért el.

La Paz közigazgatási területet a jövőben Félix Patzi vezetheti. A volt oktatási miniszter, a szocialisták korábbi tagja 52 százalékot szerzett a kormányzópárt jelöltjének 29 százalékával szemben.

Annak ellenére, hogy fontos bástyákat veszít el, a tavaly újraválasztott Evo Morales biztos többséget tudhat magáénak a kormányzáshoz: a törvényhozásban kétharmados többsége van pártjának.

A vasárnapi helyhatósági választásokon hatmillióan járulhattak az urnákhoz. A hivatalos eredmények pár nap múlva várhatók.