rss      tw      fb
Keres

Kína felé tart a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép


MTI 2015. március 30., hétfő 1:10

Megkezdte világkörüli útjának ötödik szakaszát hétfőn a Solar Impulse 2, a napelemes repülőgép Mianmarból Kínába, az ország délnyugati részén fekvő Csonkingba tart.

A kizárólag napenergiával működő repülő tíznapos várakozásra kényszerült Mianmarban, ahonnan a Kínában uralkodó kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudott továbbindulni.

Az út mostani szakasza 1375 kilométeres távot ölel fel, amit várhatóan 19 óra alatt teljesít a gép. A pilótafülkében ezúttal Bertrand Piccard foglal helyet. A napcellák egyikének meghibásodása miatt a repülő az amúgy rendelkezésre álló energia 98 százalékával gazdálkodhat. A technikai gondot nem tudták Mianmarban orvosolni, nem lehet ugyanis egyetlen cellát kicserélni, egyszerre nyolchoz kell hozzányúlni ahhoz, hogy elvégezzék a javítást. A meghibásodás miatt a meglévő energiát újra kell osztani az elemek között.

A Solar Impulse 2 helyi idő szerint éjfélkor landol a forgalmas csonkingi repülőtéren, amelyen a leszállás idejére leállítják a forgalmat. Piccard külön köszönetet mondott a kínai hatóságoknak a szívélyes együttműködésért. A gép Csonkingből Kelet-Kínába, Nancsingba repül tovább, majd az Egyesült Államok irányába nekivág a Csendes-óceánnak.

A Solar Impulse 2 március 9-én indult el Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világkörüli útjára. A napelemes repülőgépet két másik hagyományos repülőgép - egy ATR-72-es és egy Iljusin-76-os - kíséri útján, ezek a gépek szállítják a szükséges berendezéseket és felszereléseket és a mintegy 70 fős kiszolgáló stábot.