rss      tw      fb
Keres

Megnyílt a spanyolországi Málagában a párizsi Pompidou Központ első külföldi fiókja


MTI 2015. március 29., vasárnap 19:08

A híres párizsi Pompidou Központ megnyitotta első külföldi kihelyezett részlegét a dél-spanyolországi Málagában, ahol a következő öt évben a 19-20. századi modern képzőművészet legnagyobb alkotóinak állandó kiállítása mellett időszaki tárlatokon kortárs művészek munkáit is bemutatják.

„A málagai központ felejthetetlen utazást nyújt a 19-20. század művészetébe” - fogalmazott Fleur Pellerin francia kulturális miniszter nyitóbeszédében, hangsúlyozva, hogy ugyanakkor ez a francia-spanyol barátság szimbóluma is, amely épp Picasso szülőföldjén öltött testet. Véleménye szerint Málaga az Ibériai-félsziget déli kulturális fővárosa lett.

A hétvégi megnyitón Málaga növekvő kulturális elkötelezettségét méltatta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is, aki az év egyik legjelentősebb művészeti eseményének nevezte a komplexum megnyitását, mivel a párizsi anyaintézmény a modern és kortárs művészet kiemelkedő központjának számít a világon.

A málagai Pompidouban több mint 80 műtárgy alkotja az állandó kiállítást, köztük Picasso, Miró, Magritte, Giacometti és Chagall munkái. A párizsi központ gyűjteményéből válogatták ki őket, a tervek szerint kétévente az állandó tárlat is megújul majd. Évente két-három időszaki kiállítást is terveznek, ezek 363 négyzetméteren kapnak helyet. A központ számtalan művészeti ág alkotóit és alkotásait fogadja be: fotográfia, dizájn, építészet, tánc és film is szerepel majd a kínálatban.

A múzeumot a málagai vitorláskikötő mellett helyezték el az úgynevezett El Cubóban, amely nevét onnan kapta, hogy egy óriási üvegkocka áll a földbe süllyesztett épület fölötti téren. A központ fenntartása évente mintegy 3 millió euróba fog kerülni Málaga városának, ennek felét a párizsi Pompidou Központnak fizeti a koncepcióért és arculathasználati díjként.