rss      tw      fb
Keres

Leváltottak egy szibériai színházigazgatót a vallási érzelmek megsértése miatt


MTI 2015. március 29., vasárnap 18:56

Leváltották a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház igazgatóját, mert a Tannhäuser című Wagner-opera egy formabontó előadásával úgymond megsértette az ortodox keresztények vallási érzéseit.

Borisz Mezdrics direktort vasárnap azonnali hatállyal menesztette Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter. Ugyanezen a napon ezrek tüntettek a 1,5 millió lakosú városban az opera ellen, amely szerintük sértő a keresztényekre nézve, és a dekadens Nyugat értékeit tükrözi.

Richard Wagner legvitatottabb művének eredeti változatában a hős, Tannhäuser önként vállalja a fogságot Vénusz istennőnél, mielőtt a pápánál keresne megváltást szexuális kicsapongásaira.

A szibériai színházban bemutatott verzió napjainkba helyezi a cselekményt, és Tannhäuser egy rendező, aki filmet forgat a főhős, Jézus Krisztus erotikus kalandjairól a szerelem istennőjének barlangjában.

A tavaly decemberben bemutatott botránydarab körül azután izzottak fel a kedélyek, hogy helyi egyházi vezetők a vallási szimbólumok „nem rendeltetésszerű felhasználásával” vádolták meg a teátrumot.

Az egyházi vezetők biztatására az ügyészség büntetőfeljelentést is tett az igazgató és a rendező, Tyimofej Kuljabin ellen a vallásos érzelmek megsértése címén, de az alkotókat végül - március 10-én hozott határozatában - felmentette a bíróság „bűncselekmény hiányára” hivatkozva.

A viták közepette több vezető orosz kulturális személyiség is védelmébe vette a színházat, köztük Jevgenyij Mironov színész, Vlagyimir Putyin elnök protezsáltja, aki az egyik legtehetségesebb fiatal orosz rendezőnek nevezte Kuljabint, és úgy foglalt állást, hogy a színházi produkciók körüli vitákat nem a törvényszéken kellene eldönteni.

A menesztett direktort Vlagyimir Kehman, a szentpétervári Mihajlovszkij Színház igazgatója váltja, aki egyelőre mindkét tisztséget betölti. Mezdrics 2001-től 2008-ig, majd 2011-től vezette a novoszibirszki operaházat.