rss      tw      fb
Keres

Nigériai választás - Folytatódott a voksolás, összetűzések voltak északkeleten


MTI 2015. március 29., vasárnap 16:23

A Boko Haram terrorszervezet támadásainak árnyékában folytatódott a meghosszabbított szavazás az elnök- és parlamenti választáson Nigéria egyes körzeteiben vasárnap, az ország északkeleti részében katonákkal csaptak össze a szélsőségesek.

Az előző napi technikai fennakadások miatt a 150 ezer nigériai szavazókörzetből 300-ban meghosszabbították a voksolást, köztük az Atlanti-óceán partján elterülő, 20 millió lakosú metropoliszban, Lagosban. A hosszabbításra azért volt szükség, mert nem működtek megfelelően a szavazók személyazonosságának igazolására szolgáló berendezések.

Az Afrika legnépesebb országában zajló választásokat az iszlamista terrorszervezet támadásai árnyékolják be. Szombaton negyvenegy embert, köztük egy képviselőt öltek meg és a választásra jogosultak sokaságát tántorították el a szavazástól a Boko Haram erőszakcselekményei az ország északkeleti részében.

Vasárnap ugyancsak az északkeleti országrészben összetűzések robbantak ki a hadsereg és a Boko Haram között és a légierő is csapásokat mért a magukat a Bauchitól hét kilométerre fekvő Dungulbe településen befészkelő szélsőségesekre. Katonai források közlése szerint két harci gép intézett támadást „az ellenséges állások” ellen, miközben a gyalogság is felvette a harcot a fegyveresekkel.

Elemzők szerint Nigéria történetének legszorosabb választási eredménye várható, és nehéz megjósolni, hogy Goodluck Jonathan jelenlegi elnök vagy legfőbb kihívója, Muhammadu Buhari kapja-e meg a 60 millió választásra jogosult szavazatainak többségét. Előbbit elsősorban a keresztények, utóbbit pedig a muzulmának támogatják.

Nigériában eredetileg február 14-én kellett volna megtartani a választást, de a Boko Harammal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva úgy döntöttek, hogy a szavazást március 28-ára halasztják. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény, 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.