rss      tw      fb
Keres

Meghalt Miroslav Ondrícek neves cseh operatőr


MTI 2015. március 29., vasárnap 15:59

Nyolcvanéves korában elhunyt Miroslav Ondrícek neves cseh operatőr.

A művész, aki elsősorban Milos Forman filmjeinek operatőreként vált ismertté és elismertté a világban, szombaton este Prágában halt meg - közölte a művész családja vasárnap.

Forman és Ondrícek együttműködése már a hatvanas években elkezdődött, és Forman Egyesült Államokba való távozása, Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállása után is folytatódott. Ondríceket a filmvilágban Forman „udvari” operatőreként ismerték.

A hatvanas években Ondrícek fényképezte Milos Forman Tűz van, babám! című filmjét amely az új csehszlovák filmiskola egyik leghíresebb alkotása. A nyolcvanas években szintén Ondrícek állt a kamera mögött, amikor Forman - már amerikai filmrendezőként - elkészítette Amadeus című Oscar-díjas filmjét.

Miroslav Ondrícek összesen több mint negyven film operatőre volt. Filmjei felét külföldön, többnyire az Egyesült Államokban forgatta. A Ragtime című filmért és az Amadeus-ért Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai operatőrök szövetsége 2004-ben nemzetközi életműdíjjal tüntette ki.

A cseh sajtó méltatása szerint halálával a cseh filmművészet egyik legjelentősebb személyisége távozott.