rss      tw      fb
Keres

Brit választások - Cameron: a népszavazás célja nem az, hogy Nagy-Britannia kilépjen az EU-ból


MTI 2015. március 29., vasárnap 15:49

David Cameron szerint a brit EU-tagságról tervezett népszavazásnak nem az a célja, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból.

A brit kormányfő a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak a közelgő, május 7-én esedékes parlamenti választások utáni időszak kormányzati célkitűzéseiről nyilatkozva kijelentette: változatlan az a törekvés, hogy a Nagy-Britanniában letelepülő bevándorlók nettó száma évi 100 ezer alá csökkenjen.

Cameron ezt már az előző, 2010-es választásokon is a Konzervatív Párt elsődleges programjává tette, ám a minap, az első választási televíziós vitában kénytelen volt elismerni, hogy ezt korántsem sikerült elérni.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint tavaly 298 ezer volt a bevándorlók nettó száma, több, mint a Munkáspárt vezette előző kormány utolsó évében.

A The Sunday Telegraph által közölt interjúban a konzervatív párti brit miniszterelnök kijelentette: felhagyott azzal a korábban felmerült elképzeléssel, amelynek alapján London számszerű felső határ megállapításával korlátozta volna az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalók bevándorlását, mivel ez a módszer „nem lenne működőképes”.

Cameron szerint a számszerű korlátozásnál hatékonyabbak lesznek azok a szigorítási tervek, amelyek a kormány szándékai szerint egyebek mellett előírnák, hogy az EU-társállamokból érkező munkavállalóknak Nagy-Britanniában négy évig folyamatos munkaviszonyban kell majd állniuk, mielőtt hozzáférnének a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Arra a kérdésre, hogy ha az EU-bevándorlás szabályait nem tudja módosíttatni Brüsszellel, és a London által igényelt egyéb uniós reformokat sem sikerül elérnie az EU-val tervezett tárgyalásokon, akkor a kormány által a brit EU-tagságról tervezett, 2017 végéig esedékes népszavazáson ő személyesen a kilépésre voksolna-e, Cameron azt mondta, hogy nem ez a célja. Megerősítette azt a már többször hangoztatott álláspontját, hogy semmit nem zár ki arra az esetre, ha nem sikerül Brüsszelnél elérnie a Nagy-Britannia által szükségesnek tartott EU-reformokat, kijelentette ugyanakkor: egyre inkább bízik abban, hogy e reformok elérhetők. „Európa sem akarja, hogy Nagy-Britannia távozzon” - tette hozzá.

Cameron egyenes utalást tett arra, hogy a Konzervatív Párt - ha kormányon marad a májusi választások után - nem feltétlenül várná meg az EU-tagságról szóló referendummal a 2017 végében kijelölt végső határidőt. A brit kormányfő kijelentette: amint sikerül elérnie a London által igényelt EU-reformokat, kiírja a referendumot.