rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Folytatódtak a tárgyalások, több külügyminiszter


marad még

Folytatódtak a svájci Lausanne-ban vasárnap az iráni atomprogramról szóló tárgyalások, az amerikai, francia és német külügyminiszter a tervezettnél tovább marad a tárgyalások utolsó fázisának színhelyén - közölték diplomáciai források.

John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője, aki előző nap egy órán át tanácskozott iráni kollégájával, Mohammad Dzsavád Zaríffal, további megbeszélések céljából változtatott azon a tervén, hogy még vasárnap visszautazik az Egyesült Államokba. Meghosszabbítja lausanne-i tartózkodását Laurent Fabius francia és Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter is, akik hétfőn együtt utaztak volna tovább Kazahsztánba.

Időközben megérkezett vasárnap a tárgyalások színhelyére Vang Ji kínai külügyminiszter, s oda várják a nap folyamán az orosz és a brit fődiplomatát, Szergej Lavrovot és Philip Hammondot. Ott van Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Az utolsónak szánt tárgyalási forduló csütörtökön kezdődött az Egyesült Államok és Irán képviselői között. A keretmegállapodásra kitűzött határidő a hónap végén jár le.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap „mélységes aggodalmát” hangoztatta az Iránnal tervezett atomalku miatt, és ezt közölte Jeruzsálembe látogató amerikai törvényhozókkal is. Az izraeli kormányfő élesen bírálja a Teheránnal kötendő egyezményt, s ez ügyben nyíltan összekülönbözött Barack Obama amerikai elnökkel is. Mint mondta, „az Irán-Lausanne-Jemen tengely igen veszélyes az emberiség számára, s meg kell szüntetni”.

A Nyugat attól tart, hogy az iráni nukleáris program atomfegyver előállítására irányul, míg Teherán váltig bizonygatja, hogy az kizárólag békés célokat szolgál.