rss      tw      fb
Keres

Gazdaságkutató: a lakossági fogyasztás az idén tovább erősíti a német


konjunktúrát

Az alacsony infláció és a béremelés fokozta a német fogyasztók költekezési kedvét, ami az idén a tavalyinál is jobban hozzájárul majd a gazdasági konjunktúra erősítéséhez.

Az RWI (Rheinisch-Westfälische Institut für Wirtschaftsforschung) vezető konjunktúrakutatója Roland Döhrn a Wirtschaftswoche lapnak a német lakossági fogyasztás 2,6 százalékos növekedését jelezte előre a 2014-es 1,4 százalék után. A vásárlási hajlandóság elsősorban a növekvő foglalkoztatásnak és a bérnövekedésnek köszönhetően emelkedik - mutatott rá.

Most pénteken született például megállapodás a bérek 2,8 százalékos megemeléséről az 550 ezer főt foglalkoztató német vegyiparban. A fém- és elektromos iparban dolgozó 3,7 millió alkalmazott pedig nemrégiben 3,4 százalékos béremelésben részesült.

És minderre az alig, vagy egyáltalán nem emelkedő fogyasztói árak környezetében kerül sor. Februárban például mindössze 0,1 százalékos volt az infláció, januárban pedig a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A két tényező együttesen a lakosság elkölthető jövedelmét növeli meg. A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a reálbérek 2014-ben Németországban 1,7 százalékkal emelkedtek.

A GfK piackutató intézet alig pár napja a fogyasztói hangulatindex olymértékű javulását mutatta ki, amire 2001 óta nem volt példa. Eszerint a lakosság beszerzési hajlandósága a történelmi csúcspont közelébe emelkedett, a megtakarítási hajlandóság viszont az alacsony kamatok miatt rendkívüli mértékben lecsökkent.

Roland Döhrn a lapban megjelent cikkben nem látott a fogyasztás esetleges visszaesésére utaló veszélyt. „Nem látok semmi erre utaló jelet, hacsak valami külső sokk nem következik be, például az olajárak emelkedése formájában” - fogalmazott.

A konjunktúrakutató szerint a szövetségi minimálbér megemelése nem fejtett ki pozitív hatást a fogyasztásra. „A minimálbér megemelése - ha egyáltalán - csak átmeneti hatással lehet a fogyasztásra. Az így keletkező magasabb jövedelmet közép- és hosszabb távon a munkahelyek elvesztése, illetve a szolgáltatóipari árak emelkedése ellentételezi” - mutatott rá az RWI szakértője Wirtschaftswoche lapban.