rss      tw      fb
Keres

Belvíz - Kismértékben javult a helyzet Szabolcsban

MTI 2010. december 30., csütörtök 11:38

Kismértékben javult a belvízhelyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, miután a hideg, csapadékmentes időjárás és a folyók apadása lehetővé teszi a víz gyorsabb elvezetését az elöntött földekről - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese csütörtökön az MTI-vel.

Kató Sándor védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint a folyóknál több helyen kinyithatták a belvízelvezető csatornák és a töltések kereszteződésében lévő torkolati zsilipeket, így megnyílt a lehetőség az úgynevezett gravitációs vízelvezetésre is. Emellett folytatják a szivattyúzást, a gépek az elmúlt 24 órában összesen 3,9 millió köbméter belvizet emeltek át a csatornákba, folyókba és tározókba. Az elöntött terület nagysága valamelyest csökkent, 450 négyzetkilométer (45 ezer hektár) alattira. A Szamos-Kraszna-közben várhatóan csütörtökön már mérsékelhetik a készültséget, harmadfokúról másodfokúra. Jelenleg további négy belvízvédelmi szakaszon, Felső-Szabolcsban és a Túr-Szamos-közben változatlanul harmadfokú készenlét keretében védekeznek. Öt öblözetben másodfokú, kettőben elsőfokú a készültség. A vízügyi szakemberek a szivattyúzás és a gravitációs vízelvezetés mellett a csatornák egy részénél kotrási munkálatokat is végeznek, az elmúlt napokban 25 ezer köbméter iszapot távolítottak el a vízfolyások medréből a gyorsabb vízelvezetés érdekében. Szabolcsban védekezik területén a nyírségi, a felső-szabolcsi és az Ecsedi láp - Kraszna-balparti Vízgazdálkodási Társulat is. A három szervezet szakemberei másodfokú készültség keretében szivattyúznak és kotrási munkálatokat végeznek a csatornákban. Kató Sándor szólt arról is, hogy a belvíz által veszélyeztetett szabolcsi településeken szintén javult a helyzet, 49-ről 37-re csökkent a készültséget fenntartó önkormányzatok száma.

Újfehértón viszont továbbra is harmadfokú a belvízvédelmi készültség, ott változatlanul mintegy 200 lakóház van veszélyben.