rss      tw      fb
Keres

Az akvizíció után ismét tőzsdére vinné a Pirellit az új kínai tulajdonos


MTI

Az akvizíció után ismét tőzsdére tervezi vinni a Pirelli részvényeit annak leendő tulajdonosa, a kínai állami China National Chemical Corp (ChemChina) vállalat.

Az akvizíciós megállapodás értelmében a ChemChina egy 7,3 milliárd eurós (8 milliárd dollár) üzlet keretében több lépcsőben többségi tulajdonra tesz szert a nagy múltra visszatekintő olasz vállalatban, a világ ötödik legnagyobb gumiabroncs gyártójában. Az akvizícióhoz a múlt héten beleegyezésüket adták a Pirelli fő részvényesei.

Az akvizícióval a ChemChina a legmodernebb gumiabroncs gyártási technológiára tesz szert, a Pirelli előtt pedig megnyílik a világ legnagyobb nemzeti autópiaca, a kínai.

A megállapodás részletei ismeretében a Pirelli részvényének árfolyama a milánói tőzsdén pénteken 25 éves csúcson zárt. Elemzők szerint azért, mert a befektetők magasabb konkurens ajánlatra számítanak.

Zsen Csienhszin (Ren Jianxin), a ChemChina elnöke szerint viszont egy konkurens akvizíciós ajánlat sértené a Pirelli részvényeseinek érdekeit, és károsítaná a cég hosszú távú üzleti kilátásait.

Marco Tronchetti Provera, a Pirelli elnök-vezérigazgatója a múlt héten a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kijelentette, hogy nem folytatnak tárgyalásokat más potenciális vásárlókkal.

A ChemChina akvizíciós ajánlata értelmében még öt évig a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Marco Tronchetti Provera maradna a Pirelli vezérigazgatója, és saját maga nevezhetné majd ki utódját. A Reuters hírügynökségnek adott interjúban a Pirelli vezére közölte azt is, hogy öt évnél hamarabb is kész lemondani a posztjáról, amennyiben sikerül megfelelő utódot találnia. A Pirelli részvényeinek újbóli tőzsdei bevezetését Marco Tronchetti Provera is megemlítette az interjúban. Erre szerinte négy éven belül sor kerülhet, de nem feltétlenül a milánói tőzsdén.