rss      tw      fb
Keres

Francia helyhatósági választások - Megkezdődött a második forduló


MTI 2015. március 29., vasárnap 8:35

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a helyhatósági választások második fordulója, amelyen 43 millió választópolgár a 101 megyei tanács összetételéről dönt hat évre. A felmérések szerint az ellenzéki jobboldal fölényes győzelmet arathat mintegy 70-80 megye irányításának megszerzésével, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) újabb „történelmi” sikert érhet el egy vagy két megye elhódításával.

A szavazóhelyiségek 8 órakor nyitottak ki, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

A pártok szerinti lebontásban az első fordulóban az UMP 29,4 százalékkal egyértelmű győzelmet aratott a múlt vasárnapi első fordulóban, ami Nicolas Sarkozy pártelnök, volt államfő megerősödését eredményezte a jobboldali politikusok között évek óta folyó személyes csatározásokban.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 25,1 százalékkal minden idők legjobb eredményét érte el múlt vasárnap, s a választókörzetek felében bejutott a második fordulóba.

Francois Hollande államfő pártja viszont 21,8 százalékkal a harmadik helyre szorult. A szocialisták - akik eddig 61 megyét irányították - a választókerületek negyedében nem is jutottak be a második fordulóba.

A 2054 választókörzetből - ahol a választók egy nőből és egy férfiből álló jelöltpárosra szavaznak annak érdekében, hogy mindkét nem egyenlő mértékben legyen képviselve a tanácsokban - 149 helyen már az első fordulóban megválasztották a tanácsnokokat. 1614 helyen két páros, 278 körzetben három formáció jutott tovább, 13 választókörzetben pedig a visszalépések miatt csak egy páros jelölteti magát vasárnap.

Manuel Valls miniszterelnök a jobboldal várható győzelmével és a szélsőjobboldali „veszéllyel” szemben összefogásra kérte a baloldali tábort, valamint arra, hogy a jobboldali jelöltekre szavazzon ott, ahol a szocialisták nem jutottak be a második fordulóba. Nicolas Sarkozy viszont nem támogatja a kormánypártot a szélsőjobboldallal szemben, és a választói lelkiismeretére bízta, hogy az FN-t vagy a baloldalt választják abban a néhány választókörzetben, ahol a jobboldali jelölt elbukott múlt vasárnap.

A kormányfő előre jelezte, hogy nem lesz irányváltás a kormány politikájában a baloldali vereség után sem. Valls menesztése nem várható, de sajtóértesülések szerint az államfő a közeljövőben kisebb kormányalakítást kíván végrehajtani.