rss      tw      fb
Keres

Föld órája - Sötétbe borult a Times Square és az Empire State Building


MTI 2015. március 29., vasárnap 5:57

New York több jelképe, illetve nevezetessége, így a Times Square és az Empire State Building, illetve az ENSZ székháza is sötétbe borult egy órára szombat este a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében.

Helyi idő szerint fél kilenckor kapcsolták le a villanyokat az ezer fényben égő Times Square-en és a 102 emeletes, 381 méter magas Empire State Buildingben, illetve az East Riveren fekvő ENSZ-palotában. De a Broadway színházainak fényreklámjai is kialudtak egy órára.

A híres központi tér óriási fényreklámjainak elsötétülését a városlakók és turisták sokasága tapsviharral és ujjongással fogadta. Az akcióhoz a megapolisz lakóinak tízezrei csatlakoztak, de „lámpaoltás” volt hatvan perc erejéig háztartások ezreiben az Egyesült Államok számos más nagyvárosában is.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2007-ben Ausztráliából indult kezdeményezéséhez az idén 172 ország csatlakozott. Célja felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára és a klímaváltozás elleni küzdelemre. A kampány keretében olyan világhírű építmények is sötétségben borultak 60 percre, mint párizsi az Eiffel-torony és a Notre Dame katedrális, a moszkvai Kreml és a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, illetve még előttük Sydneyben az operaház és a nevezetes Harbour Bridge.