rss      tw      fb
Keres

Juncker elhalasztotta hétfőre beütemezett kijevi látogatását


MTI 2015. március 28., szombat 19:02

Egy kisebb egészségi probléma miatt elhalasztotta hétfőre beütemezett kijevi látogatását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - jelentették be szombaton Brüsszelben.

Ez lett volna a politikus első útja egy Európai Unión kívül lévő országban, amióta tavaly novemberben a posztjára került. A terv szerint Petro Porosenko ukrán elnökkel, Arszenyij Jacenyuk kormányfővel, Volodimir Hrojszman parlamenti elnökkel és több politikai párt vezetőjével találkozott volna Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője társaságában. Mogherini egyedül nem utazik el Kijevbe.

Junckernek a veséjét fogják kezelni. A látogatás újabb időpontja április 27., amikor az EU és Ukrajna csúcstalálkozót tart.

A halasztást Juncker telefonon közölte Porosenkóval, aki a beszélgetés során azt kérte tőle, hogy az európai biztonsági politika keretében támogassa békefenntartó erők Ukrajnába vezénylését.

Az Európai Parlament pár napja megszavazta, hogy az unió adjon 1,8 milliárd eurós pénzügyi támogatást azon felül az 1,36 milliárdon felül, amelyet tavaly nyújtott Ukrajnának. Egyes brüsszeli források szerint előkészületben van egy 700 milliós újabb csomag is.