rss      tw      fb
Keres

Iráni atomprogram - Újabb külügyminiszterek kapcsolódtak be a lausanne-i tárgyalásokba


MTI 2015. március 28., szombat 17:05

Megérkezett szombaton Lausanne-ba és bekapcsolódott az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokba a francia és a német külügyminiszter is, de jelenlétük nem garantálja, hogy a felek körvonalazni tudnak majd egy keretmegállapodást a kitűzött határidő lejárta, azaz március vége előtt - jelentették a hírügynökségek.

Délelőtt John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter már találkozott egymással, és a svájci városkába várják Oroszország, Kína és Nagy-Britannia minisztereit, valamint Federica Mogherinit, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is. Ők vasárnap érkeznek, bár a legfrissebb brüsszeli értesülések szerint Mogherini szombat késő délutánra előre hozta az utazást.

Az utolsónak szánt tárgyalási forduló csütörtökön kezdődött az Egyesült Államok és Irán képviselői között.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint a tárgyalások „hosszasak és nehezek. Bizonyos ügyekben előre haladtunk, de másokban nem eléggé”. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter nem akart jóslatokba bocsátkozni a siker esélyét illetően, de azt leszögezte, hogy egy megállapodás segítene enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten. „Megkezdődött a hosszú tárgyalások végjátéka” - mondta, és a hegymászáshoz hasonlította az utolsó szakaszt. „Az utolsó pár méter a legnehezebb, de egyben döntő is” - vélekedett.

Az iráni delegáció egyik tagja cáfolta azokat a sajtójelentéseket, hogy a felek nagyon közel lennének a megállapodáshoz, de Zarif kijelentette, hogy lehetséges „minden kérdést” megoldani.