rss      tw      fb
Keres

Kiszabadultak a Pakisztánban elrabolt cseh diáklányok


MTI 2015. március 28., szombat 11:56

Kiszabadult a fogságból az a két cseh diáklány, akit két éve raboltak el Pakisztánban fegyveresek - jelentette be Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szombaton.

„Örömmel erősíthetem meg, hogy Hana Humpalova és Antonie Chrastecka ma reggel megérkezett a Cseh Köztársaságba” - közölte a miniszterelnök a CT24 közszolgálati hírtelevízió adásában.

Az akkor 24 éves két cseh lány 2013 márciusában Iránból Indiába tartott, amikor nyolc-tíz ismeretlen fegyveres elrabolta őket a nyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban. A pszichológia szakos egyetemisták kisbusszal utaztak egy helyi rendőr kíséretében, akit szintén túszul ejtettek. Az emberrablást egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Humpalova elmondta, hogy kezdetben rendkívül nehéz volt, mivel először találkoztak fegyveresekkel, először hallottak robbanásokat és lövéseket, de idővel hozzászoktak a körülményekhez. A diáklányok azt máig nem tudják, hogy pontosan miért rabolták el őket.

A tájékoztatás szerint egy török humanitárius szervezet segédkezett a túszok elengedéséről szóló tárgyalásokon. A lányok hozzátartozói két hónappal ezelőtt vették fel a kapcsolatot a szervezettel, miután minden egyéb lehetőséget kimerítettek.

A foglyok szabadon bocsátásáról a török média is beszámolt, a felvételeken a fiatal nők fáradtnak tűntek, de nem látszott rajtuk sebesülések nyoma.

2013 júniusában egy videofelvétel jelent meg az interneten, amelyen a két cseh nő arra kéri az amerikai hatóságokat, hogy engedjenek szabadon egy - az Egyesült Államokban bebörtönzött - pakisztáni orvosnőt, akit az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való együttműködés miatt ítéltek el.

Néhány hónappal később egy újabb felvétel is napvilágot látott, amelyen a túszok arra kérik a cseh kormányt, hogy érje el mihamarabbi szabadon engedésüket.