rss      tw      fb
Keres

Görögországban majdnem a tízéves mélyponton van a banki betétállomány


MTI 2015. március 28., szombat 11:51

Görögországban csaknem tízéves mélypontra estek a vállalatok és a háztartások bankoknál elhelyezett betétei februárban a belpolitikai bizonytalanság és azon félelmek miatt, hogy az ország esetleg elhagyja az euróövezetet.

A görög központi bank adatai szerint a betétállomány 7,5 milliárd euróval 140,5 milliárd euróra, 2005 márciusa óta a legalacsonyabb szintre esett.

A görög helyzet stabilizálása érdekében Athénnak először is sürgősen meg kell állapodnia hitelezőivel a reformlépésekről, mert az ország csak ebben az esetben kaphat további pénzügyi támogatást. A hitelezők tavaly óta visszatartanak egy több mint 7 milliárd eurós részletet.

A görög kormány pénteken küldte el a nemzetközi hitelezőknek a reformjavaslatait részletesen kifejtő listát. Értesülések szerint az előterjesztésben nem szerepelnek olyan intézkedések, amelyek tovább mélyíthetik a recessziót, például a bérek, a nyugdíjak csökkentése vagy a munkaerőpiac erős deregulációja. Tartalmaz viszont olyan lépéseket, amelyektől az Alekszisz Ciprasz vezette kormány a befektetői légkör javulását, az adóbevételek növekedését és az igazságügyi reform előmozdítását reméli. Athén azzal számolt, hogy egyes intézkedések révén 3 milliárd euróval növelheti idén a költségvetési bevételeket.

A januárban hivatalba lépett görög kormánynak azt kell bizonyítania hitelezőinek, hogy elkötelezett a strukturális reformok mellett, és a tervezett intézkedései nem siklatják ki az idei költségvetést.