rss      tw      fb
Keres

Olimpia 2022 - Pekingi garanciák


MTI 2015. március 27., péntek 13:05

Garantálják a közbiztonságot a 2022-es téli olimpiára pályázó pekingi szervezők, akárcsak azt, hogy az északisí számoknak otthont adó helyszínre hamarosan gyorsvasúttal lehet majd eljutni, lényegesen csökkentve így az utazási időt.

Csang Csien-tung, a pályázati bizottság képviselője a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának pénteken zárult ötnapos látogatása végén ismételten hangsúlyozta: Peking már többször bizonyította, hogy képes turisták millióinak fogadására és események ezreinek megfelelő megrendezésére.

„Kína nagyon biztonságos ország. A kormányzat mindig nagy jelentőséget tulajdonított a terrorizmus elleni harcnak, és a 2008-as pekingi nyári olimpia óta még nagyobb a tapasztalatunk” - mondta Csang. Hozzátette: a pekingi rendőrség szorosan együttműködik a helyi biztonsági szervekkel, más államok szervezeteivel, valamint az Interpollal is.

A kínai remények szerint Pekingtől északra, 200 kilométerre rendezik majd az északisí számokat. Ide jelenleg három óra alatt lehet eljutni, ám már épül az a gyorsvasút, amely 50 percesre csökkenti az utazást.

A környezetszennyezéssel kapcsolatosan a szervezők jelezték: a 2008-as nyári játékok alatt sikerült megoldani a problémát, például a széntüzelésű gyárak bezárásával, illetve a gépjárműforgalom kötelező csökkentésével.

A pekingi kandidálást segíti a korábbi angol válogatott labdarúgó, David Beckham is, aki a kínai profi liga egyik nagykövete. Ő jelezte: tudja, hogy a kínaiak mennyire szeretik a sportot, és sok szerencsét kíván a helyszínkijelelő választás előtt.

A kínai főváros a kazah Almatival van versenyben a rendezésért, és ha nyer, az első város lesz, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad.

A szemlebizottság egy hónapja járt Almatiban és elégedett volt a látottakkal.

A NOB július 31-én, Kuala Lumpurban dönt a helyszínről.