rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Hoyer: a német kormány a jogszabály átdolgozását várja

MTI 2010. december 30., csütörtök 9:23

A német kormány azt várja, hogy Magyarország átdolgozza a nemzetközileg bírált médiatörvényt - nyilatkozott a Frankfurter Rundschau csütörtöki számában a német külügyminisztérium államminisztere.

A szabaddemokrata párti (FDP) Werner Hoyer, aki egy hete közleményben fejezte ki aggodalmát a magyar jogszabály miatt, a dpa hírügynökség jelentése szerint a német napilapnak nyilatkozva kijelentette: "jó lenne, ha az ez a téma gyorsan eltűnne a világból". Magyarországgal szemben, amely január 1-jétől fél évre átveszi az Európai Unió elnöki tisztét, különösen nagy a követelmény, hogy tartsa magát az összes európai szabályhoz - figyelmeztetett a német államminiszter. Az Európai Unióban az alapjogok tiszteletben tartását "minden kétséget kizáróan biztosítani kell" - tette hozzá.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának helyettes vezetője ugyancsak a Frankfurter Rundschauban nyilatkozva kijelentette, hogy a médiatörvény kétségtelenül vét az európai értékek ellen. Az osztrák politikus közölte, hogy Magyarországot "nagyon alapos politikai megfigyelés" alá fogják helyezni. Ha a törvényt teljes szigorában alkalmazzák, és újságírókra rendszeresen nyomást gyakorolnak, az EP "a szavazati jog megvonásának eszközével is bizonyosan élni fog" - mondta.