rss      tw      fb
Keres

Tisztújító közgyűlést tart a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége


MTI 2015. március 27., péntek 15:27

Tisztújító közgyűlést tart szombaton Prágában a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ). A Cseh Köztársaságban ez az egyetlen országos magyar szervezet.

A tanácskozáson értékelik az elmúlt három év munkáját, a küldöttek megvitatják és kitűzik a következő időszak legfontosabb feladatait, valamint megválasztják az új országos vezetőséget és az országos elnököt. A szövetséget 2006 óta Rákóczi Anna vezeti, várhatóan újraválasztják őt ebbe a tisztségbe. Más jelölt nem indult.

A CSMMSZ a 2011-es népszámlálás szerint kilencezres csehországi magyar közösség országos szervezete. A hét helyi szervezetében - Brünn, Karlovy Vary, Lovosice, Ostrava, Pilsen, Prága és Teplice városokban - mintegy 700 ember tevékenykedik, a vezetőség azonban növelni szeretné a taglétszámot. Ennek főképp az az akadálya, hogy szórványnépességről van szó, a csehországi magyarok különböző időkben, s különböző okok miatt kerültek mostani lakhelyükre.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége 1990. február 24-én alakult meg Prágában önkéntes társadalmi szervezetként, amely nem politizál, és munkájában az országban élő magyarok számontartására, művelődési és kulturális igényeik kielégítésére helyezi a hangsúlyt. Természetes feladatának tartja a cseh-magyar kapcsolatok ápolását is.

Az alapszervezetek tevékenysége szertágazó, de a legnépszerűbbek a rendszeres klubestek és a kulturális rendezvények. A prágai magyar bál ma már országos népszerűségnek örvend. Prágában, Brünnben, Teplicében és Ostraván, ahol a legnagyobb alapszervezetek működnek, évente magyar kulturális napokat rendeznek, s hagyománnyá vált a megemlékezés március 15-ről is.

A magyar szövetség 1993 óta jelenteti meg a Prágai Tükör című közéleti és kulturális folyóiratot. A kéthavonta megjelenő, színvonalas lap kiadását a cseh kulturális tárca és a magyar állam pénzügyi támogatása teszi lehetővé.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége képviselve van a cseh kormány mellett működő nemzetiségi tanácsban, valamint a kulturális tárca kisebbségekkel foglalkozó szakbizottságában is. Jó és rendszeres a kapcsolat a különböző prágai magyar képviseletekkel, s az illetékes magyarországi szervekkel, valamint a szlovákiai Csemadokkal is, hiszen a mai csehországi magyarok mintegy 90 százalékának szülőhelye az egykori Felvidéken található. A CSMMSZ tagja a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének is.