rss      tw      fb
Keres

Békés magatartásra buzdított a parlamenti választásokon Nigéria elnöke


MTI 2015. március 27., péntek 14:22

Goodluck Jonathan nigériai elnök arra szólította fel pénteken a nigériaiakat, hogy vegyenek részt és tanúsítsanak békés magatartást a szombaton esedékes elnök- és parlamenti választásokon, s fogadják majd el annak végeredményét.

Elemzők úgy vélik, Afrika legnagyobb demokráciája és olajtermelő országa történetének legszorosabb választási eredményére készülhet a hét végi szavazás alkalmával. „Semmiféle politikai ambíció nem igazolhatja az erőszakot vagy saját embereink vérének ontását” - mondta Jonathan egy pénteki televíziós beszédben.

Az elmúlt napokban az észak-nigériai Kaduna szövetségi államban felgyújtottak egy keresztény templomot, ahol a keresztény Jonathant támogató lelkész prédikált. A jelenlegi elnök legnagyobb kihívójának számító Muhammadu Buhari és pártja, a Progresszív Kongresszus nevében kampányoló egyik kormányzóra egy déli szövetségi államban rálőttek, s az utóbbi napokban a délnyugati Lagos nagyvárosban éjszakánként fegyverropogás törte meg a csendet.

Chidi Odinkalu, a nigériai emberjogi bizottság elnöke azt mondta, a felek között napok óta egyfajta „fegyverkezési verseny” zajlik, amelynek célja, hogy mielőbb fegyvert adjanak a különféle etnikumok milíciái kezébe. Hozzátette, hogy a korrupciótól átitatott országban az elmúlt időszakban „a gyűlöletbeszéd legkülönbözőbb formáival, a gyújtó hangú sértegetésekkel, etnikai szidalmazással” találkozott, vagyis „mindazzal, amit nem lenne szabad tenni”.

Az általa vezetett szervezet február 13-ig legalább 58 emberölésről számolt be, ez a szám azóta jelentősen nőtt - hangsúlyozta Odinkalu. Arról is panaszkodott, hogy a politikusok nem tettek eleget a kedélyek lecsillapításáért. Jonathan és Buhari előző nap közös írásos fogadalmat tett, hogy békés magatartást tanúsít, és arra buzdította támogatóit, hogy kerüljék az erőszakot.

A Boko Haram iszlamista terrorcsoporttal való folyamatos összecsapásokra hivatkozva Nigéria vezetése úgy döntött, hogy hat héttel elhalasztja a parlamenti és elnökválasztást, így azokat február 14. helyett március 28-án rendezik meg. Becslések szerint a nigériaiak mintegy fele muszlim, 40 százaléka keresztény és 10 százaléka a helyi törzsi vallások követője.