rss      tw      fb
Keres

Szíria - Aszad nyitottnak mondja magát a párbeszédre Washingtonnal


MTI 2015. március 27., péntek 12:05

Bassár el-Aszad szíriai elnök nyitottnak mondta magát az Egyesült Államokkal folytatandó párbeszédre a CBS amerikai tévének adott interjújában, amelyből részleteket közölt a tévé helyi idő szerint csütörtök este.

Aszad hozzátette, hogy a párbeszédnek „a kölcsönös bizalmon kell alapulnia”. Az interjút a vasárnap esti, „60 perc” című műsorában sugározza a csatorna.

„Itt Szíriában azt mondhatjuk, hogy elvileg minden párbeszéd pozitív dolog” - válaszolt a szíriai elnök arra a kérdésre, lehetséges-e párbeszéd az általa vezetett kormány és Washington között. Arra a kérdésre, hogy létezik-e máris valamilyen kapcsolat Szíria és az Egyesült Államok között, azt válaszolta, hogy nincs közvetlen kommunikáció.

Az amerikai külügyminisztérium több tisztségviselője legutóbb azt közölte, hogy Aszadnak sohasem volt szerepe azokban a tárgyalásokban, amelyek célja véget vetni a négy éve tartó fegyveres konfliktusnak, de elképzelhető, hogy mostantól a damaszkuszi hatalom egyes tagjai részt vesznek a folyamatban.

John Kerry amerikai külügyminiszter március 15-én szintén a CBS-nek adott interjújában célzott arra, hogy Washington végül rákényszerülhet a párbeszédre Aszaddal, ha véget akar vetni a szíriai konfliktusnak. Ez felháborította a szíriai ellenzéki csoportokat, főleg azokat, amelyeket támogatnak a nyugati országok. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő azonban utólag nyomatékosította, hogy Kerry legfeljebb a szíriai hatalom bizonyos tisztségviselőire gondolt, nem magára Aszad elnökre.