rss      tw      fb
Keres

Francia helyhatósági választások - Elsöprő ellenzéki győzelem várható a vasárnapi második fordulóban


MTI 2015. március 27., péntek 12:02

A kormányzó szocialisták hatalmas vereségét jelzik előre a felmérések a franciaországi helyhatósági választásokon, amelyeknek vasárnap tartják a második fordulóját. A Nicolas Sarkozy volt államfő által vezetett jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) fölényes győzelmet arathat, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) újabb „történelmi” sikert érthet el.

A franciák 101 megyei tanács összetételéről döntenek az elkövetkező hat évre. Ezek közül eddig 61-et irányított a baloldal. Ezeknek mintegy felét-kétharmadát lesznek kénytelenek átadni az ellenzéknek, így a jobboldal és a centristák várhatóan a megyék 70-80 százalékban lesznek többségben, de az FN is tovább növelheti a befolyását.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 25,1 százalékkal minden idők legjobb eredményét érte el az első fordulóban. Egy évvel a tavaly márciusi önkormányzati, majd májusi európai parlamenti választásokon tapasztalt előretörés után a szélsőjobboldal múlt vasárnap ténylegesen is hárompártivá tette a francia politikai életet, az FN a helyi politikában is megkerülhetetlen erővé vált. A második fordulóban pedig a déli Vaucluse, valamint a magas munkanélküliséggel küzdő északi Aisne megyék irányításának megszerzésére is van esélye.

A pártok szerinti lebontásban az első fordulóban az UMP 29,4 százalékkal egyértelmű győzelmet aratott múlt vasárnap, ami Nicolas Sarkozy megerősödését eredményezte a jobboldali politikusok között évek óta folyó személyes csatározásokban.

Francois Hollande államfő pártja viszont 21,8 százalékkal a harmadik helyre szorult. A szocialisták a választókerületek negyedében nem is jutottak be a második fordulóba.

A 2054 választókörzetből - ahol a választók nem egy jelöltre, hanem egy nőből és egy férfiből álló párosra szavaznak annak érdekében, hogy mindkét nem egyenlő mértékben legyen képviselve a tanácsokban - 149 helyen már az első fordulóban megválasztották a tanácsnokokat. 1614 helyen két páros, 278 körzetben három formáció jutott tovább, 13 választókörzetben pedig a visszalépések miatt csak egy páros jelölteti magát vasárnap.

Franciaországban a két év múlva esedékes elnökválasztás fényében elemzik az eredményt. A baloldalon sokan attól tartanak, hogy a kormány gazdaságpolitikájából való kiábrándulás miatt 2017-ben jelöltjük már az első fordulóban kieshet. Manuel Valls miniszterelnök ezért a jobboldal várható győzelmével és a szélsőjobboldali „veszéllyel” szemben összefogásra kérte a baloldalt. Bármilyen irányváltást a kormány politikájában ugyanakkor kizárt, a reformok első gyümölcseinek beérésében és az euró árfolyamának esése miatt javuló nemzetközi gazdasági helyzetben reménykedve. Menesztése nem várható, de sajtóértesülések szerint az államfő a választások után kisebb kormányalakítást kíván végrehajtani.