rss      tw      fb
Keres

Jemen - Pakisztán még nem döntött a koalícióhoz való csatlakozásról


MTI 2015. március 27., péntek 11:57

A korábbi hírekkel ellentétben a pakisztáni kormány még nem döntött a csatlakozásról a Jemenben beavatkozó nemzetközi koalícióhoz - jelentette be Havádzsa Aszíf védelmi miniszter pénteken, egy nappal azután, hogy több arab ország katonai beavatkozást indított Jemenben a lázadók ellen.

Az SPA szaúdi hírügynökség arról számolt be előző nap, hogy „Iszlámábád jelezte részvételi szándékát a jemeni katonai műveletben”. A pakisztáni tárcavezető ezzel szemben azt közölte pénteken, hogy még nem döntötték el, részt vesznek-e ebben a háborúban. „Nem ígértünk semmit. Nem ígértünk semmilyen katonai támogatást a Szaúd-Arábia vezette koalíciónak” - tette hozzá.

„Nem veszünk részt és nem is fogunk részt venni egyetlen olyan konfliktusban sem, amely megosztja a muszlim világot” - hangsúlyozta a védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Pakisztán ugyanakkor bármi áron kész lenne megvédeni Szaúd-Arábia szuverenitását és területi egységét.

A fegyveres erők egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint óriási nehézséget jelentene Pakisztán számára a részvétel a katonai műveletben, a hadsereg ugyanis már így is le van terhelve az ország határain belül tevékenykedő fegyveres milíciák elleni küzdelemmel.

Az Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt támogató Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei csütörtökre virradóra indítottak katonai beavatkozást Jemen területén a síita húszi lázadók ellen, miután a fővárost már tavaly szeptember óta ellenőrzésük alatt tartó húszik Jemen déli részén is előrenyomultak. A katonai akcióban több mint féltucat ország vesz részt.