rss      tw      fb
Keres

Az üzemanyagárak csökkenésére, a fogyasztás növekedésére számít az idén Lengyelország


MTI 2015. március 27., péntek 11:00

A lengyel üzemanyag forgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a POPiHN az üzemanyag felhasználás növekedésére és a kiskereskedelmi árak csökkenésére számít az idén.

A POPiHN (Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego) elnöke Krzysztof Romaniuk a lengyel PAP hírügynökségnek adott előrejelzése szerint az idén emelkedik majd az ország üzemanyag felhasználása a 2014-es 22,4 millió köbméterhez képest, az átlagos kiskereskedelmi ár pedig alacsonyabb lesz a tavalyinál. „Az első két hónap adatai növekvő fogyasztásra utalnak” - mondta.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése három tényezőre vezethető vissza - mutatott rá a POPiHN elnöke. Egyrészt a feketekereskedelem visszaszorítására, az ország növekvő gazdasági teljesítményére és az alacsonyabb kiskereskedelmi árakra.

„Úgy tűnik egy éves távlatban hordónként 50-60 dolláros világpiaci olajárra lehet számítani (...) a dollár árfolyama is emelkedhet kissé, ami szintén hatással lesz a kiskereskedelmi árakra” - jelezte Krzysztof Romaniuk a PAP hírügynökségnek.