rss      tw      fb
Keres

Stratfor: Hruscsovhoz hasonlóan Putyint is belülről mozdíthatják el


MTI 2015. március 27., péntek 6:30

Vlagyimir Putyin orosz államfő végzetes tévedései hatalmának összeomlásához vezethetnek, és ez esetben valószínűleg őt is belülről fogják elmozdítani, ahogyan ez Nyikita Hruscsov egykori szovjet pártfőtitkárral is történt, aki hivatali ideje alatt kudarcot kudarcra halmozott a gazdaság és a külpolitika területén - olvasható a Stratfor amerikai geopolitikai hírszerző és elemző cég összeállításában.

George Friedman, az agytröszt igazgatója azt írta friss elemzésében, hogy Putyinnak nem ártana tanulmányoznia elődei sorsát. Hruscsov 1964 októberében a szabadságáról visszatérve azzal szembesült, hogy a párton belüli ellenfelei eltávolították a hatalomból és helyére Leonyid Iljics Brezsnyevet ültették. Riválisai szerint a pártfőtitkár meglehetősen rosszul kezelte a kubai rakétaválságot és a gazdaságot sem sikerült kellően felpörgetnie, ezért végül a „nyugdíjazása” mellett döntöttek. A gazdasági és külpolitikai kudarcok ily módon egy korábban megingathatatlannak hitt vezető elmozdításához vezettek.

Bár Oroszország gazdasága ma közel sincs annyira tragikus állapotban, mint Hruscsov vagy akár Borisz Jelcin egykori orosz elnök idején volt, a helyzet kétségkívül sokat romlott az elmúlt években, és ami még ennél is fontosabb, nem sikerült teljesíteni a várakozásokat. Az előző évben rengeteg tőke menekült el az országból, tovább csökkentek a külföldi befektetések, soha nem látott mélységbe zuhant a rubel árfolyama és hatalmas olajárzuhanás következett be.

Putyin hazai támogatottsága jelentősen megnőtt a szocsi téli olimpia és az Ukrajnához tartozó Krím félsziget bekebelezése után. Az államfő jórészt a „kemény és agresszív” imázsra építette a népszerűségét. Ahogy azonban az ukrajnai helyzet valósága egyre nyilvánvalóbbá válik, a hatalmas győzelemről szóló kormányzati jelentéseket át fogja értékelni a lakosság, a súlyos gazdasági problémákat pedig már nem tudja majd leplezni a sikerpropaganda.

A több mint egy évvel ezelőtt kirobbant ukrajnai válság ugyanis pusztító hatásúnak bizonyult Putyin számára. Tavaly januárban Oroszország még óriási befolyással bírt a szomszédos Ukrajna felett, februárra aztán az ukrán elnök elmenekült az országból, és egy Nyugat-barát kormány került hatalomra. A Kijev-ellenes népfelkelés, amelyre a Kreml számított, pedig elmaradt Kelet-Ukrajnában. Az ukrán kormány hatalma megszilárdult, az ország keleti felén tevékenykedő szakadárok pedig júliusban is még csak kisebb területeket tartottak az ellenőrzésük alatt.

Akkor azonban lelőtték Kelet-Ukrajna felett a Malaysia Airlines légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. Az elemzők túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az utasszállító kilövésére használt légvédelmi rendszereket és az azok kezelésére alkalmas szakképzett személyzetet Moszkva szállította az oroszbarát szakadároknak. Ezután már lehetetlenné vált, hogy Oroszország éket tudjon verni Európa és az Egyesült Államok közé. Putyin pedig már nem egy hatékony, megfontolt vezető képét mutatta, hanem egy veszélyes és hozzá nem értő emberét, aki egy kilátástalan felkelést támogat teljességgel alkalmatlan fegyverekkel.

A Kreml falain belül emiatt az utóbbi időben csökkenhetett a Putyin képességeibe vetett bizalom, az államfő környezetében pedig a szakértő szerint többeknek az járhat a fejében, hogy milyen következményekkel járna, ha túlságosan lojálisak lennének egy elbukó vezetőhöz. A kormányzat tagjait és az állami vezetőket maga az elnök választotta ki, így azt lehetne feltételezni, hogy ők hűségesek lesznek hozzá, a szovjet korszakban azonban éppen a legközelebbi munkatársaktól tartottak a leginkább.

Azok a politikusok, akik elszámítják magukat és rosszul kezelnek bizonyos helyzeteket, általában végül megbuknak. És Putyin elszámította magát Ukrajna ügyében: nem látta előre, hogy kiesik egy szövetségese, nem tudott hatékonyan reagálni a történtekre. Az orosz gazdaság romokban hever. Az államfő kollégái közül többen is úgy gondolhatják, hogy ők jobb munkát végeznének, ráadásul számos fontos európai vezető is örömmel látná Putyin távozását. A szakember úgy véli, hogy az államfőnek sürgősen változtatnia kellene több területen is, különben a végén elmozdítják az ország éléről.

Friedman szerint az orosz elnöknek először is felül kellene vizsgálnia a Kijevvel szembeni politikáját, az előzmények tükrében azonban rendkívül nehéz lenne visszavonulót fújnia és elfogadnia a status quót Ukrajna ügyében. A jelenlegi állapot viszont tarthatatlan.

Ha Putyin nehéz politikai problémákkal találja szemben magát, akkor még agresszívabbá válhat. A cikk szerzője azt nem tudta biztosan megállapítani, hogy jelenleg fennáll-e ilyen belpolitikai helyzet, de a lehetőséget szerinte mindenképpen mérlegelni kell. Ami biztos, hogy ha fokozódik a küzdelem Putyin és a kihívói között, akkor a felek brutalitásra való hajlama is nőni fog.

Azt nem tudni, hogy a „trónutódlás” pontosan miként zajlana a putyini Oroszországban, az elnök által létrehozott informális kormányzat ugyanis kívül esik a hatalomváltás alkotmányos keretein. Szergej Sojgu védelmi miniszter és Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester népszerűsége Putyinéval vetekszik, egy szovjet típusú küzdelemben viszont Szergej Ivanov vezérkari főnök és Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára is lehetséges kihívók lennének. Mellettük azonban mások is feltűnhetnek, végtére is annak idején Mihail Gorbacsov felemelkedésére sem számított senki.

Tévednek, akik úgy vélik, hogy Putyinnál nem lehet erőszakosabb és elnyomóbb vezetőt elképzelni Oroszország élén. Bár Lenintől féltek, Sztálin sokkal rosszabb volt. Eljöhet még az az idő, amikor a felhőtlen szabadság korszakaként fognak tekinteni a mostani rezsimre - összegezte véleményét a Stratfor igazgatója.