rss      tw      fb
Keres

Kémkedés gyanújával két dél-koreait fogtak el Észak-Koreában, Szöul tiltakozik


MTI 2015. március 27., péntek 5:41

Kémkedés gyanújával az észak-koreai hatóságok őrizetbe vettek két dél-koreai férfit, Szöul mindkettejük azonnali elengedését követelte pénteken.

A phenjani rezsim szócsöveként működő KCNA hírügynökség helyi idő szerint csütörtök késő este közölt képeket a két férfiről, akik - állítása szerint - dél-koreai állampolgárok, és a kínai Tantung határvárosból érkezve kémkedtek a dél-koreai hírszerzésnek. Az ügyben sajtótájékoztatót tartottak Phenjanban.

„Odaadóan vettek részt az amerikai imperialisták és áruló bábcsoportjaik Észak-Korea elleni mocskos kampányában, hogy elszigeteljék és blokád alá vegyék az országot a nemzetközi porondon” - jelentette a KCNA, közölve mindkét férfi nevét.

A szöuli országegyesítési minisztérium pénteken megerősítette, hogy a két letartóztatott férfi dél-koreai állampolgár, és követelte mindkettejük azonnali elengedését. A tárca közlése szerint letartóztatásuk „rendkívül sajnálatos", és alaptalan minden, amit felhoztak ellenük Phenjanban.

A phenjani média híradásai szerint az egyik férfi „földalatti egyházat” működtetett Kínában, és törvénytelenül terjesztett Észak-Koreában külföldi információkat digitális adattároló eszközökön.

Tantung városában sok koreai nemzetiségű kínai kereskedő él, és mindkét Koreával üzletel. A városban élnek dél-koreai és nyugati keresztény misszionáriusok is, akik hittérítéssel próbálkoznak Észak-Koreában.