rss      tw      fb
Keres

Kész az újabb beavatkozásra a cseh jegybank


MTI 2015. március 26., csütörtök 20:06

Folytatni kívánja beavatkozási politikáját a cseh jegybank, hogy továbbra is 27 korona körül tartsa az euró árfolyamát - közölte Miroslav Singer, a cseh nemzeti bank kormányzója a banktanács csütörtöki ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában.

A korona gyengítése érdekében 2013 novemberében bevezetett intervenciós politikát a jegybank legkorábban 2016 második felében szünteti csak meg - erősítette meg a banktanács az első ízben idén februárban megfogalmazott álláspontot. Korábban a jegybank azt állította, hogy az intervenciókat 2016 első felében szüntetik meg.

„A februári helyzethez viszonyítva ma nagyobb a valószínűsége annak, hogy a bank újra beavatkozik a korona árfolyamába” - mondta Singer újságíróknak arra reagálva, hogy az utóbbi időben a korona erősödött.

A jegybanktanács döntése után a korona újra gyengült. A pénzpiac zárásakor egy euró 27,54 koronába került, húsz fillérrel többe, mint nyitáskor.

„A korona már sosem lesz olcsóbb, mint most” - jegyezte meg Singer.

A cseh jegybank ugyanakkor már több mint két éve történelmi mélyponton, 0,05 százalékon tartja az alapkamatot. Ezen csütörtökön sem változtattak.