rss      tw      fb
Keres

Az ókori görögök tökéletes testről alkotott képét mutatja be a British Museum új tárlata


MTI 2015. március 26., csütörtök 19:45

Aktszobrokkal és kerámiákkal mutatja be az ókori görögök tökéletes testről alkotott elképzelését a londoni British Museum új kiállítása.

A látogatók egyebek közt Aphrodité meztelen alakjával, Dionüszoszt ábrázoló alkotással, Mürón ókori görög szobrász diszkoszvetőjének római márványmásolatával és Apoxüomenosz bronzszobrával - amelyet 1999-ben találták meg az Adriai-tenger mélyén - is találkozhatnak.

A tárlaton helyet kapott továbbá a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb kollekciója, az Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs, az Elgin-márványok egy része, köztük az a szobor, amelyet az intézmény nemrég kölcsönadott a szentpétervári Ermitázsnak.

A kiállítás kurátora, Ian Jenkins szerint a szobrok nem csupán esztétikai minőséget hordoznak, hanem általuk a görög filozófia, mitológia és demokrácia is megjelenik a tárlaton. A látogatók azt is megtudhatják, hogy más kultúrák - a majáktól az asszírokig - hogyan viszonyultak az emberi testhez és a meztelenséghez.

A csütörtökön megnyílt Defining beauty: the body in ancient Greek art (A szépség meghatározása: az emberi test az ókori görög művészetben) című tárlatot július 5-éig kereshetik fel az érdeklődők.