rss      tw      fb
Keres

A legjelentősebb izraeli művészeti múzeum kincseiből nyílt kiállítás Berlinben


MTI 2015. március 26., csütörtök 19:22

A Tel Aviv Museum of Art legfőbb kincseiből nyílt nagyszabású kiállítás csütörtökön Berlinben, a Martin-Gropius-Bau műcsarnokban.

A legjelentősebb izraeli művészeti múzeum a modernek és kortárs izraeli művészek 70 remekét vonultatja fel eddigi legnagyobb külföldi bemutatkozásán, amelyre a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulója alkalmából kerül sor.

A tárlaton számos olyan alkotás látható, többek közt Max Beckmanntól, Marc Chagalltól, Vaszilij Kandinszkijtól vagy Max Liebermanntól, amelyet a nácik hajdan „elfajzott művészetként” bélyegeztek meg. A művek egy részét még a nácizmus idején sikerült Izraelbe menekíteni.

A tárlat kiemelkedő darabjai közé tartozik Pablo Picasso Női mellszobor című 1953-as olajfestménye és Alberto Giacometti Velencei nő IX című 1956/57-es bronzszobra is.

A klasszikus modern művészet remekeit kortárs izraeli művészek videómunkái és installációi ellenpontozzák. - A kiállítás központi témája a párbeszéd - mondta a megnyitón Suzanne Landau, az izraeli múzeum vezetője.

A Tel-avivi Művészeti Múzeumot 1932-ben alapították, első igazgatója Karl Schwarz német művészettörténész, a berlini Zsidó Múzeum alapító igazgatója volt; ő vetette meg a most Berlinben bemutatkozó gyűjtemény alapjait is.

A berlini tárlat az izraeli külügyminisztérium és a német kulturális államminisztérium támogatásával jött létre.

Monika Gütters államminiszter „a megbékélés és a barátság megható gesztusaként” méltatta a kiállítás létrejöttét.