rss      tw      fb
Keres

Draghi: az EKB kötvényvásárlási programja segíti a növekedést


MTI 2015. március 26., csütörtök 18:24

Az EKB kötvényvásárlásai megerősítik az euróövezeti gazdasági növekedést és ennek már észlelhetőek az első pozitív jelei - jelentette ki Mario Draghi az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az olasz parlament pénzügyi és uniós politikai bizottsága előtt csütörtökön tartott beszédében.

„A monetáris politikánk a ciklikus fellendülést erősíti” - fogalmazott az euróövezeti jegybank elnöke, külön is hangsúlyozva beszédében, hogy ciklikus és nem strukturális fellendülésről van szó, utalva ezzel egyebek között a makacsul magas munkanélküliségi rátára.

Mario Draghi az olasz törvényhozóknak elmondta, hogy a legfrissebb makrogazdasági adatok megnyugtatóan igazolják, hogy a kötvényvásárlási program hozzájárult a ciklikus fellendülés megerősítéséhez, ami különösen az euró árfolyamának főbb devizákkal szembeni gyengülésében érhető tetten. Beszédében felidézte, hogy az EKB az irányadó kamatok rekordszintre csökkentésével, a bankrendszerbe juttatott sokmilliárdos olcsó hitelekkel, valamint szuverén kötvények felvásárlásával igyekszik hozzájárulni az euróövezeti gazdasági növekedés beindításához és az infláció visszatérítéséhez a nulla közeli szintről az euróövezeti jegybank két százalékos céljához.

Az EKB elnöke ugyanakkor az olasz parlamenti bizottsági meghallgatáson sem mulasztotta el megismételni szokásos figyelmeztetését, miszerint az euróövezeti országok kormányainak el kell végezniük saját házi feladataikat gazdaságaik versenyképességének fokozása és a strukturális reformok végrehajtása terén, mivel - mint fogalmazott - bármely ország gyengesége az egész blokkra bénítóan tud hatni. „A gyenge növekedési potenciál makrogazdasági egyensúlytalanságokat teremt és az így keletkező sérülékenység más országokra is átgyűrűzik” - figyelmeztetett.

Mario Draghi a hitelezés, és ezzel együtt a gazdasági növekedés beindulását fékező, a bankrendszert terhelő sokmilliárdos rossz hitelállomány felszámolására tett erőfeszítések fokozására sürgette Olaszországot és a többi euróövezeti országot az olasz parlament pénzügyi és uniós politikai bizottsága előtt tartott beszédében.