rss      tw      fb
Keres

Franciaországi légikatasztrófa - A másodpilóta vélhetően szándékosan pusztította el a gépet - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2015. március 26., csütörtök 18:17

A kedden Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet - mondta a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész csütörtökön. A Lufthansa szerint egyelőre csak találgatni lehet arról, mi lehetett a másodpilóta motivációja, míg Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a szándékosságról szóló hír „szinte felfoghatatlan dimenziót” ad a szerencsétlenségnek.

Brice Robin marseille-i ügyész sajtótájékoztatóján közölte: a másodpilóta egyedül irányította a Germanwings német diszkont légitársaság gépét a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. A 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig „normálisan lélegzett", és nem vesztette el eszméletet - mondta Robin a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva.

A felvételek szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót. A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak. Az utasok csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.

A szerencsétlenség feltárásában közreműködő német szakértők megerősítették a francia hatóságok megállapításait - mondta Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter.

A francia az ügyész azt is közölte, hogy a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni. Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön arról számolt be, hogy a német hatóságoknak már kedden, a katasztrófa napján elvégezték az ilyenkor szükséges vizsgálatokat, és nem találtak terrorizmusra utaló jeleket. Hozzátette, hogy a Germanwings anyavállalatánál, a Lufthansánál rendszeresen végzett biztonsági ellenőrzések sem eredményeztek gyanús jeleket.

Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, „szinte felfoghatatlan dimenziót” ad a repülőgép-szerencsétlenségnek az új hír. Az ügy háttere még nem ismert teljes egészében, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat folytatódjon és minden vonatkozásra kiterjedjen - tette hozzá. Hangsúlyozta: a német hatóságok minden lehetséges segítséget megadnak a baleset körülményeinek feltárásához.

A rendőrség csütörtök délután házkutatást tartott a másodpilóta düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt.

A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa szerint egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi lehetett másodpilóta tettének motivációja. Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója kölni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: legrosszabb álmukban sem gondolták volna, hogy bármelyik pilótájuk ilyet tesz, és nem gondolták, hogy ez kivitelezhető. Mindazonáltal továbbra is megbíznak a pilótaképzési és kiválasztási programjukban, amelyen a fiatal pilóta is átesett és minden vizsgát teljesített - közölte.

A pilóta először légi utaskísérőként dolgozott, hogy ebből fizesse pilótaképzését. Ezt 2008-ban elkezdte, majd több hónapra abbahagyta, végül 2013-ban kapta meg a szakszolgálati engedélyét A320-as Airbusokra. A képzés folytatásakor ismét átesett a szükséges vizsgálatokon, de mindent rendben találtak. A kiválasztás során nem csak a fizikai és kognitív képességeit, de pszichológiai állapotát is vizsgálják a jelentkezőknek - mondta Spohr.

Kérdésre válaszolva a Lufthansa vezérigazgatója azt mondta, nem tudják, hogy a férfi miért hagyta abba a képzést. A Frankfuter Allgemeine Zeitung német napilap a másodpilóta egy ismerősére hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy Lubitz depresszió miatt szakította meg tanulmányait. A Passauer Neue Presse című lap szintén egy ismerősre hivatkozva azt írta, hogy a másodpilóta „lelkileg labilis” volt.

Az ARD német közszolgálati televízió helyszíni beszámolója szerint a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Montabaurban, ahol a 28 éves másodpilóta felnőtt, a kisváros közösségét sokkolta a hír, hogy a fiatalember valószínűleg öngyilkosságot követett el, és magával rántott a halálba 149 embert. A másodpilótát nyugodt, kedves embernek ismerték, és sikeres pilótakarrierje révén példaképként tartották számon a helyi vitorlázórepülő egyesületben - számolt be az ARD.

A Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe fedélzetén 150 emberrel - 144 utassal és 6 tagú személyzettel - csapódott az Alpok hegyvonulatainak Franciaország déli részén. A gépnek 72 német és 51 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt.

A gép egy perccel azután, hogy elérte a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot, gyors süllyedésbe kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. A süllyedés mértéke 3-4 ezer láb (mintegy ezer méter) volt percenként. Az Airbus A320-as tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról, és végül nagyjából 1500 méter magasban csapódott neki egy hegyláncnak.

A gép német és spanyol utasainak hozzátartozói csütörtökön Marseille-be repültek, ahonnan autóbusszal jutottak el egy településre a szerencsétlenség közelében. A kutatási akció központjaként szolgáló Seyne-les-Alpes település könyvtárában és a sportcsarnokban több száz férőhelyes szállást alakítottak ki a hozzátartozóknak. A szomszédos Digne-les-Bains lakói saját házaikat ajánlották fel szállásként az áldozatok családtagjainak, amíg a kutatás tart.