rss      tw      fb
Keres

Londoni elemzők: Oroszországban a külföldi előrejelzéseknél kisebb recessziót várnak


MTI 2015. március 26., csütörtök 18:06

Londoni pénzügyi elemzők helyszíni tapasztalatai szerint az oroszországi szakértők a külföldi előrejelzéseknél jóval enyhébb recessziót várnak az orosz gazdaságban, és az alacsony olajárak hatásait sem ítélik meg annyira borúlátó módon, mint külföldön.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a minap tettek tájékozódó látogatást Oroszországban, ahol gazdaságpolitikai döntéshozókkal, a banki és az üzleti szféra képviselőivel, közgazdászokkal tárgyaltak.

Megbeszéléseikről összeállított, Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: az orosz szakértők zöme a hazai össztermék (GDP) 2-4 százalék közötti idei visszaesésével számol.

A JP Morgan saját jelenlegi előrejelzése 5 százalékos orosz GDP-zuhanást valószínűsít 2015-re, de más nagy londoni házak is igen borúlátó prognózisokat tartanak érvényben az orosz gazdaságra, elsősorban az ukrajnai válság, a nyugati szankciók és az olajárak esése miatt.

Minap ismertetett új negyedéves globális előrejelzésükben a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni közgazdászai közölték, hogy várakozásuk szerint az orosz gazdaság teljesítménye 2015-ben 4,5 százalékkal csökken, és jövőre is további 1 százalékkal zsugorodik.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban 3 százalékkal esik reálértéken.

A Moody's számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.

A cég szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad.

A JP Morgan londoni elemzőinek beszámolója szerint azonban oroszországi tárgyalópartnereik az alacsony olajárakat sem tartották túlzottan aggasztónak.

A helyi szakértők úgy tartják, hogy hosszú távon nem lenne fenntartható 50 dollár alatti világpiaci nyersolajár. Az orosz kormány és az üzleti szféra által elvégzett, 40 dolláros hordónkénti olajárat modellező stresszhelyzeti tesztek egyébként is azt mutatták ki, hogy az orosz gazdaságban még ilyen alacsony olajárak mellett sem indulna el ellenőrizhetetlenné váló kiigazítási folyamat - áll a JP Morgan londoni beszámolójában.

A ház elemzőinek tapasztalatai szerint Oroszországban az az általános vélemény, hogy a gazdaság akár három évig is viszonylag jól elviselné az alacsony olajárakat.

A londoni elemzői közösség ebben a kérdésben sem osztja az orosz szakértők derűlátását.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai erről összeállított legutóbbi értékelésükben kimutatták, hogy a 2004 és 2013 között végbement olajár-emelkedés összesen 1500 milliárd dollárral növelte Oroszország exportbevételeit, ugyanakkor minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti az éves orosz exportjövedelmet, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit.

A cég szakértőinek becslése szerint ha az olajár tartósan 60 dollár alatti szinteken marad, az orosz gazdaság már 2016-ban „töréspontig” juthat.

A gyenge rubel e forgatókönyv megvalósulása esetén is enyhítheti a folyómérleg-egyenlegre nehezedő nyomást, az azonban valószínűtlen, hogy elősegítené az energiaszektoron kívüli orosz export meredek fellendülését - jósolták a Capital Economics londoni szakértői.