rss      tw      fb
Keres

Az IAAF elvenné két orosz gyalogló olimpiai érmeit


MTI 2015. március 26., csütörtök 10:46

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az utóbbi időben eltiltott orosz gyaloglók büntetéseinek súlyosbításáért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) csütörtökön jelentette be, hogy az IAAF nem ért egyet az orosz szövetség által kiszabott büntetésekkel, melyek a doppingoló versenyzők több eredményét, köztük olimpiai érmeiket nem érintették, ezért a CAS elé vitte az ügyet.

A nemzetközi szövetséget elsősorban a Szergej Kirgyapkinnal és Olga Kanyiskinával kapcsolatos határozatok háborították fel, az IAAF szerint ugyanis előbbinek a londoni olimpián elért 50 kilométeres győzelmét, utóbbinak pedig ugyanott 20 kilométeren elért második helyét kell törölni és az érmeket visszaszolgáltatni.

Kirgyapkin és Kanyiskina mellett további öt gyaloglót tiltottak el a december végén kirobbant orosz doppingbotrányban. Valamennyiüket a biológiai útlevelükben szereplő adatok alapján ítélték el.

Az orosz sportvezetés azt december óta tagadja, hogy az országban központi doppingolás folyna, február elején azonban a RUSADA vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták. Az IAAF szintén nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont vezetője, Viktor Csagin ellen.