rss      tw      fb
Keres

Tunéziai merénylet - Huszonhárom embert vettek őrizetbe a támadás kapcsán


MTI 2015. március 26., csütörtök 17:44

Huszonkét férfi és egy női tagját vette őrizetbe eddig a tunéziai rendőrség annak a terrorista csoportnak, amely a tuniszi Bardo Múzeum elleni, 23 ember életét követelő merénylet mögött állt - közölte csütörtökön Nadzsem Gharszali belügyminiszter.

A tárcavezető azt mondta, a tunéziai hatóságok eddig a csoport 80 százalékát számolták fel, továbbra is keresnek azonban két marokkói és egy algériai állampolgárt, valamint a tunéziai Maher Ben Gajedet, a merénylet egyik elkövetőjét.

A múzeumot megtámadó két további merénylőt lelőtték a biztonsági erők. A belügyminiszter elmondta, hogy a két fegyveres nagy erejű semtex plasztik robbanóanyaggal teli övet viselt a merénylet idején, amelyek felrobbanása „végzetes” lehetett volna.

Gharszali emellett úgy vélte, a terrorista sejt az al-Kaida nemzetközi terrorcsoporthoz kötődő Ukba ibn Hafi Hadserege nevű szélsőséges szervezettel áll kapcsolatban.

A március 18-án elkövetett véres merényletet, amelyben húsz külföldi turista és egy tunéziai rendőr is életét vesztette, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport vállalta magára, azonban az Ukba ibn Hafi Hadserege korábban mind az al-Kaidának, mind az IÁ-nak hűséget esküdött.

A terrorista sejt két tagja korábban Szíriában harcolt a szélsőségesek oldalán, míg további hárman - beleértve a múzeumot megtámadó férfiakat - Líbiában edződtek a csatatéren - számolt be róla Gharszali.

A belügyminiszter azt is részletezte, hogy a jól szervezett csoport további merényleteket tervezett, és rendelkezett tervezési, megfigyelési és támogató egységgel, valamint az akciókat és a menekülést lebonyolító személyzettel.