rss      tw      fb
Keres

A kínai vállalatokat védte a kínai elnök tárgyalásán Srí Lanka-i kollégájával


MTI 2015. március 26., csütörtök 16:02

A kínai vállalatok jogos érdekeinek védelmét kérte a kínai elnök Sri Lanka-i kollégájától Pekingben, miután a szigetország új kormánya felfüggesztette a kínaiak másfél milliárd dolláros projektjét - tájékoztatott a kínai média csütörtökön.

Hszi Csin-ping úgy vélte, a kétoldalú viszony mindkét félnek a hasznát szolgálja és mentes politikai előfeltételektől. Kifejezte azt is, szeretné, ha mielőbb tető alá hoznák a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást.

Maithripala Sirisena a nagyszabású kínai projektről, amely egy a fővároshoz, Colombóhoz tartozó kikötői komplexum megvalósítását foglalja magába, megjegyezte, nem Kínával van a probléma, a januárban megalakult új kormány ideiglenes intézkedéséről van szó. Azt is mondta, hogy országa üdvözli a kínai befektetéseket, azokhoz „egészséges környezetet” kíván teremteni.

Az emlegetett - Colombói Kikötőváros elnevezésű - projekt felfüggesztésének bejelentésekor annyit közöltek, hogy hivatalosan újraértékelik és átláthatóbbá kívánják tenni. Az elképzelés a szigetország eddigi legnagyobb magánberuházással megvalósuló programjának indult. Része lenne bevásárlóközpontok, vízi sportlétesítmények, szállodák, lakóépületek kisebb hajókikötők építése.

A beruházásról Sirisena elődje, a legutóbbi választáson vetélytársa, Mahinda Rajapaksa döntött, és a választási hadjárat során ellenzéki kritikusai támadták is miatta. Azt vetették a szemére, hogy az üzletről a kormány felhatalmazása nélkül állapodtak meg, és az eljárás korrupció gyanúját vetette fel. Mások környezetvédelemmel, megint mások nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggályokat vetettek fel.

Az építkezést tavaly szeptemberben maga Hszi Csin-ping indította útjára jelképesen, úgyis, mint a Délkelet- és Dél-Ázsián keresztül vezető, úgynevezett 21. századi tengeri Selyemút egyik kezdeti, nagyszabású - 233 hektáron elterülő - vállalkozását. Sajtóértesülések szerint a megállapodás része, hogy a kínai vállalatok befektetéseik fejében 100 hektár területet kapnának 99 éves időtartamra.