rss      tw      fb
Keres

Jemen - John Kerry üdvözölte a Perzsa-öböl menti országok katonai beavatkozását


MTI 2015. március 26., csütörtök 15:15

Üdvözölte az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) több tagállama által indított hadjáratot a jemeni húszi lázadók ellen John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere - közölte a GCC egyik illetékes tisztviselője csütörtökön.

Az amerikai külügyminiszter egy telefonkonferencián vett részt az arab országok szervezetével, amelyben „méltatta a koalíció katonai tevékenységét a húszik ellen", és Washington támogatásáról biztosította a koalíciót a síita lázadók elleni harcban.

A csütörtökön megkezdett nagyszabású katonai akcióban Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet szerint „több mint tíz ország” vesz részt. A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a hadjáratban, de Barack Obama elnök utasítására „logisztikai és hírszerzési” támogatást nyújt a koalíciós erőknek, és egyeztet Rijáddal.

Eközben a Nemzetközi Vöröskereszt felszólította a szaúdiak vezette koalíciót és a nemzetközileg elismert jemeni kormányhoz hű erőket, hogy tartsák be a genfi egyezményeket, miután több forrás a légitámadások civil áldozatairól számolt be.

A nemzetközi segélyszervezet közleményében sürgette a civilek és egészségügyi létesítmények védelmét, valamint a fegyveres erők sebesültjeinek ellátását a genfi egyezményekbe foglaltaknak megfelelően.

Kerry jelenleg a svájci Lausanne-ban tartózkodik, ahol az iráni küldöttséggel tárgyal a perzsa állam atomprogramjáról.