rss      tw      fb
Keres

Márciusban nőtt az amerikai szolgáltatóipari aktivitás


MTI 2015. március 26., csütörtök 15:12

Márciusban a várakozásokat meghaladva, hat hónapja a legnagyobb mértékben növekedett az amerikai szolgáltatóipari szektor gazdasági aktivitása - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Az előzetes adatok szerint márciusban 58,6 pontra emelkedett a februári 57,1 pontról az amerikai szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Elemzők 57,2 pontra számítottak. A márciusi előzetes érték a legmagasabb 2014 szeptembere óta.

A márciusi feldolgozóipari BMI előzetes értékét is figyelembe véve képzett összetett BMI 58,5 pontra emelkedett a februári 57,2 pontról. Elemzők 57,0 pontot vártak.

A márciusi összetett BMI szintén a legmagasabb érték 2014 szeptembere óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont feletti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az amerikai gazdaság az év elején tapasztalt némi lassulás után egyértelműen a gyarapodó lendület jeleit mutatja - mutatott rá Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, kiemelve, hogy az előzetes adatok alapján egyaránt megállapítható a szolgáltató és a feldolgozóipari aktivitás növekedése, csakúgy, mint a foglalkoztatásé.

Miközben látható, hogy az első negyedévben valamivel alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés üteme az egyébként is visszafogottnak mondható negyedik negyedévi 2,2 százaléknál, a márciusi adatok már erőteljesebb második negyedéves GDP-növekedést vetítenek előre - mondta.

A Markit szakembere szerint az első negyedévi amerikai makrogazdasági adatok kizárják annak lehetőségét, hogy a Fed kamatot emeljen júniusi ülésén, a javuló második negyedévi növekedési kilátások azonban már arra utalnak, hogy a szeptemberi üléssel kezdetét veszi a kamatemelési szakasz.