rss      tw      fb
Keres

A horvátok kétharmada támogatná, hogy előre hozzák a parlamenti választásokat


MTI 2015. március 26., csütörtök 13:18

A horvátok kétharmada támogatná, hogy az országban előre hozzák a következő parlamenti választásokat, és közel ugyanannyian gondolják azt, hogy rossz irányba halad az ország - jelentette a horvát sajtó csütörtökön egy friss közvélemény-kutatás adataira hivatkozva.

A márciusi Crobarometar felmérés szerint ebben a hónapban az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ ) és a kormányzó szociáldemokraták (SDP) is az eddigi legjobb eredményüket hozták. A HDZ első helyen végzett 30 százalékkal, és évek óta nem volt ekkora a támogatottsága, az SDP pedig ismét a második helyen végzett 23 százalékkal. A HDZ-nek már kilencedik hónapja nő a népszerűsége, az SDP-é pedig nem csökken, sőt márciusban valamivel gyorsabban nőtt a korábbi hónapokhoz képest.

A közvélemény-kutatás szerint a két legnagyobb párton kívül a parlamenti küszöböt az Élőlánc politikai szervezet és az OraH zöld párt lépte túl 11,6, illetve 9,2 százalékkal. A Vilibor Sincic vezette Élőlánc négy hónapja tűnt fel a palettán, és az év eleji elnökválasztás favoritja volt. Februárban 14,6 százalékon állt, de mostanra már csökkent a támogatottsága. Az OraH pártnak mindössze egy százalékkal nőtt a népszerűsége februárhoz képet.

A megkérdezett horvátok elégedettségük alapján osztályzatokat is osztottak: az elnöki hivatal hármast kapott, és ez volt az elmúlt 12 hónapban a legjobb eredménye, csakúgy, mint a kormánynak és a parlamentnek, amelyek így is csak kettest kaptak.

Horvátország évek óta rossz irányba halad - ezt jelenleg a szavazók 73,99 százaléka gondolja így. A borúlátás nem csökkent az elmúlt egy év alatt sem. Az állampolgárok 74,89 százaléka támogatja az előre hozott választásokat.

Horvátországban a törvény szerint 2016 februárjáig kell megtartani a követező parlamenti választásokat.