rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Fehérorosz ellenzékiek tüntettek Minszkben Oroszország


ukrajnai politikája ellen

Mintegy 2000 ellenzéki aktivista tüntetett szerdán a fehérorosz fővárosban, elítélve Oroszország politikáját és szolidaritását fejezve ki Ukrajnával.

A tüntetők „Oroszország - háború” feliratú plakátot vittek, arra utalva, hogy Moszkva támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat. A tüntetést a hatóságok engedélyezték, a rendőrség nem avatkozott be.

A volt szovjetköztársaságot több mint 20 éve vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök szoros gazdasági és politikai kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amely olcsó energiaárakkal és más kedvezményekkel támogatja szövetségesét. Az utóbbi időben viszont javult a Nyugattal való viszonya, amióta Minszkben tartották az ukrajnai béketárgyalásokat, és Lukasenka nyíltan bírálta Moszkva egyes lépéseit.

Aljakszandr Milinkevics ellenzéki vezető, aki 2006-ban alulmaradt Lukasenkával szemben az elnökválasztáson, közölte, hogy a tüntetés tükrözte az Oroszország szándékaival kapcsolatos félelmeket. „Komolyan aggódunk, és csakis az Európai Unióval együtt látjuk történelmi lehetőségünket” - mondta.

Inga Sahnovics 19 éves diáklány, aki ukrán zászlót lengetett a tüntetésen, elmondta: attól tart, hogy Fehéroroszország lesz Oroszország következő áldozata. „Ukrajna a mi függetlenségünkért is harcol” - tette hozzá.

A demonstrációt a rövid életű Fehérorosz Népköztársaság 1918. március 25-i kikiáltásának évfordulójához időzítették. Ezt az államalakulatot akkor hozták létre, amikor a bolsevikok kivonultak Minszkből, amely német megszállás alá került. 1919-ben Fehéroroszországban is megszilárdult a szovjethatalom, az addigi kormány emigrációba kényszerült. Ezt a napot a fehérorosz ellenzék minden évben felvonulással ünnepli.