rss      tw      fb
Keres

Megtalálták Misima Jukio japán író tokiói olimpiáról készült jegyzeteit


MTI 2015. március 25., szerda 15:59

Megtalálták Misima Jukio (1925-1970) világhírű japán író és költő jegyzetfüzetét, amelyet az 1964-es tokiói olimpia tudósítására használt - jelentette be a jamanakakói Misima Jukio Irodalmi Múzeum.

Az eddig ismeretlen jegyzetfüzetre a múzeum gyűjteményében bukkantak rá, ahol ki is állították, a dokumentum tartalmát pedig egy online tudományos lapban tették közzé.

Az „Olimpia” feliratú füzetbe Misima Jukio azokat a történeteket jegyezte fel, amelyeket három japán újság felkérésére írt a négykarikás játékokról. Többek között olyan sportágakat tudósított, mint a röplabda és a súlyemelés.

„Megérinti a rudat, egy ideig visszatartja a lélegzetét, majd megemeli a súlyt. Csodásan emeli meg. Nagy taps” - írta például Mijake Josinobu aranyérmes japán súlyemelőről.

A jegyzetfüzetre egy halom dokumentum között akadtak rá, amelyeket Jamanakako falu vezetése az 1990-es években vásárolt meg Misima Jukio családjától. A feljegyzett történetek nem kerültek be az irodalmár korábban kiadott összegyűjtött munkái közé sem.

„Megpróbált irodalmi és minőségi mondatokat írni, de a tudósításokat olvasva betekinthetünk Misima Jukio saját meglátásaiba is” - mondta el Toru Macumoto, a múzeum kurátora.

Misima Jukio, valódi nevén Hiraoka Kimitake a 20. századi japán irodalom egyik legjelentősebb alakjának számít. Legfontosabb munkái közé tartoznak a magyarul is megjelent Egy maszk vallomása és az Aranytemplom című írásai.

A háromszor is Nobel-díjra jelölt irodalmár rituális öngyilkosságot, szeppukut elkövetve hunyt el, miután egy a császár abszolút hatalmát visszaállítani akaró sikertelen puccskísérletet szervezett.