rss      tw      fb
Keres

Börtönbüntetést kértek a Barcelona jelenlegi és korábbi elnökére


MTI 2015. március 23., hétfő 17:25

A spanyol ügyészség börtönbüntetést kért a Barcelona elnökére, Josep Bartomeura és elődjére, Sandro Rosellre, akik ellen a labdarúgócsapat brazil sztárjának, Neymarnak a leigazolásával kapcsolatban emeltek vádat.

Pablo Ruz vizsgálóbíró hétfői bejelentése szerint előbbire legalább két-, utóbbira pedig legalább hétéves szabadságvesztés várhat, amennyiben bűnösnek találják őket. Az ügyészség ezen kívül 22 202 750 eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a katalán klubra a 2011 és 2014 között feltárt adócsalások és hamis könyvelés miatt.

A katalán klub 2013 nyarán - eredeti közleménye szerint - 57 millió euróért szerezte meg Neymart, ugyanakkor Ruz azt mondta, ez az összeg valójában legalább 83,3 millió euró volt, így a vád szerint az egyesület valamivel több mint 2,8 millió euróval kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna.

Az ügyben az egyik klubtag, Jordi Cases nyújtott be bírósági keresetet, melyben hűtlen kezeléssel vádolta meg Sandro Rosell akkori elnököt, azt állítva, hogy hamis szerződéssel eltitkolta, mennyit is fizetett valójában a Barcelona a brazil csatárért. Rosell azóta már lemondott posztjáról, igaz, utódja, Josep Bartomeu is megerősítette, hogy 57 millió euróba került a játékos. Ugyanakkor pár nappal azt követően, hogy a spanyol államügyészség tavaly februárban adócsalás vádjával eljárást indított, a Barcelona - elővigyázatosságra hivatkozva - 13,6 millió euró adót befizetett utólag.

Bartomeu tavaly januárban lett a Barcelona elnöke, s alig egyéves regnálása után a nyárra előrehozott választást kezdeményezett, pedig a mandátuma a 2015/16-os idény végéig szól.