rss      tw      fb
Keres

Olimpia 2024 - Hivatalosan is Hamburg a német pályázó


MTI 2015. március 21., szombat 14:27

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) az elnökség javaslatának megfelelően szombaton úgy döntött, hogy Hamburg pályázzon a 2024-es nyári játékok megrendezésére.

A DOSB nyolctagú vezetése hétfőn jelentette be, hogy Berlin ellenében a nagyobb helyi támogatottságot élvező hamburgi kandidálás mellett van, szombaton pedig az olimpiai bizottság közgyűlésének egyhangú állásfoglalását követően hivatalos jelölté vált az észak-német város.

Mindkét város egy hete mutatta be terveit, melyek szerint Hamburgnak több létesítményt kell építenie, mint Berlinnek kellett volna, ám a DOSB felkérésére elvégzett telefonos közvélemény-kutatás szerint Hamburgban a lakosok 64, Berlinben pedig csak 55 százaléka támogatja az olimpiai pályázatot.

A hamburgi tervek szerint a játékok minden helyszíne gyalog, vagy biciklivel gyorsan megközelíthető lenne, a központi helyszín pedig a belvárostól gyalogosan mindössze tíz percre fekszik majd.

Mostanáig - a németeken kívül - Boston és Róma jelezte, hogy a 2024-es olimpiáért versenybe száll, míg Párizs, Baku, Doha és Isztambul az érdeklődését fejezte ki, akárcsak Durban, amely azonban időközben, úgy tűnik, letett a kandidálásról. Legalábbis a dél-afrikai sportminiszter két és fél hete irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról 2017-ben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.