rss      tw      fb
Keres

Kína a kisbankoknak is engedélyezi a határidős devizaügyleteket

MTI 2010. december 28., kedd 16:43

Kína tovább liberalizálja pénzügypolitikáját: egy új rendelkezés szerint a jövőben kisbankok is bonyolíthatnak határidős devizaügyleteket.

A legfőbb kínai devizahatóság keddi közlése szerint mostantól engedélyezik a 20 milliárd dollár alatti éves forgalmú bankok számára is a határidős devizaügyleteket. Ehhez a kisbankoknak azzal a 67 nagybankkal kell együttműködniük, amelyek ezekre a műveletekre már engedéllyel rendelkeznek. Ezek sorában a legnagyobb a Bank of China, amely dollárban, euróban, jenben és fontban is bonyolíthat ilyen ügyleteket.

A határidős devizakereskedés kiterjesztése jelentős segítség a kínai exportőröknek, mert lehetővé teszi, hogy devizapiaci ügyletekkel kivédjék a számukra káros árfolyammozgásokat, megkönnyítve számukra a gazdaságossági számításokat is. Ugyanakkor a határidős kereskedés elterjesztése hosszú távú előkészületet is jelent a piaci mozgásokat jobban követő jüanra.

Korábban a kínai cégek a jüan mesterségesen irányított és alacsonyan tartott árfolyama miatt nem szembesültek a fizetőeszköz árfolyamának jelentős ingadozásával, június óta azonban - amikor a jüant a dollárhoz képest 3 százalékkal felértékelték - a kínai fizetőeszköz árfolyama tartósan rekordmagas.

Az Egyesült Államok és az EU évek óta azzal vádolja Kínát, hogy mesterségesen alacsonyan tartott jüanárfolyammal igyekszik exportelőnyhöz jutni.