rss      tw      fb
Keres

Pistorius-ügy - Nem tudták megakadályozni az ügyvédek a fellebbezést


MTI 2015. március 13., péntek 11:53

Nem tudták megakadályozni Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok futó ügyvédjei, hogy az ügyészség megfellebbezze a sportoló ellen gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet, szigorúbb ítéletet kérve.

Thokozile Masipa bírónő a témában pénteken tartott johannesburgi meghallgatáson elutasította az ügyvédeknek a fellebbezés elvetését kérelmező beadványát.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. Tavaly októberben öt év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával. A börtönből akár már augusztusban kiszabadulhat, és a büntetés fennmaradó részét házi őrizetben töltheti.

Az ügyészség azért fellebbezett, mert továbbra is az az álláspontja, hogy az atléta szándékosan végzett barátnőjével. A vádhatóság másodfokon azt akarja elérni, hogy a paralimpikont előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, ami legalább 15 év szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügyvédek szerint azonban a fellebbezés engedélyezése hibás döntés volt, mert így „az ügy sohasem fog véget érni”. Masipa bírónő az elutasítást indokolva azt mondta, hogy az ügyvédi kérelem „nem tartalmaz semmi újdonságot”.