rss      tw      fb
Keres

Leállította az ország legnagyobb sípályájának építését a szlovén bíróság


MTI 2015. március 9., hétfő 15:04

Felfüggesztette a Síközpont 2864 nevű legnagyobb szlovén sípálya megépítésének előkészítő munkálatait a bíróság, mert a befektető és a terület tulajdonosa nem tudott megegyezni a földbérleti díjakról - közölte a Poslovni Dnevnik horvát gazdasági napilap hétfőn.

Egy új síközpont megépítését tervezi a 2864 Bohinj nevű szlovén cég Bohinjska Bistricán, a Júlia-Alpokban. A 30 hektáros földterületen 25-30 kilométer új sípályát építenének, továbbá a már meglévő síközpontokra is kiterjedne a projekt, így Koblo és Sorisko hegycsúcsain is újabb 47 kilométer sípálya jönne létre.

A síközpontnak az alsó állomása a Bohinji vasútalagút fölött kezdődne, ahova 380 férőhelyes parkolót is tervezett építeni a cég. Az egyik lebegő felvonó a Na strmeh csúcsra, a másik a Mozicra vinné fel a turistákat. A síközpont egész területére hóágyúkat, szánkópályákat, hóparkokat, éttermeket, panoráma pontokat, továbbá számos sífelvonót és síliftet is terveztek. Az első fázisban 150-200 ezer turistát tudna ellátni évente a központ, később 400 ezer látogató befogadására is alkalmas volna. A projekt 50 millió euróba kerül, a központ egész évben, télen és nyáron is működne, különböző szezonális turistalátványosságokat kínálva.

A földterület legnagyobb része, amelyen a síközpont megépülne, a ljubljanai érsekség tulajdonában van. Míg a szlovén beruházó lapértesülések szerint 7 centet kínált a földterület használatának négyzetméteréért, addig az érsekség 9 cent alatt nem adta. Mivel a felek nem tudtak megegyezni, az ügy a bíróságra került.

A cég egy ével ezelőtt kapta meg az építési engedélyt és eddig több magánemberrel is pereskedett már a földterület miatt. A kormány, hogy segítsen a beruházónak, módosította a kisajátítási törvényt is, de a bíróság ebben az esetben az érsekség javára döntött.

A határozat miatt a 2864 Bohinj beruházó cégnek nem csak az építési engedélyéről, hanem 15 millió vissza nem térítendő állami támogatásról is le kell mondania, amelyet a szlovén parlament már jóváhagyott, abban a reményben, hogy új munkahelyek jönnek létre. A projekt másik befektetője a dél-tiroli Kronplatz síközpont egyik tulajdonosa, a Leitner cég lett volna.

Az érsekség abban bízik, hogy végül meg tudnak állapodni, és a síközpont elkészülhet - írta a lap.

Az idei síszezonban, Szlovéniában mindegyik síközpont jól teljesített és februárban 20 százalékkal jobb szezont zárhatott, mint a tavaly ugyanezen időszakban. A szlovén sajtó szerint azonban ez az év is elmarad a korábbi rekordoktól.