rss      tw      fb
Keres

Ukrajna gazdasági felzárkóztatásáért felelős összefogás alakult Bécsben


MTI 2015. március 3., kedd 22:34

Ukrajna gazdasági felzárkóztatásáért felelős összefogás alakult, a kezdeményezés számos nemzetközi csúcspolitikust is felsorakoztat - jelentették be kedden Bécsben.

Az Ukrajna modernizálásért (Agentur für die Modernisierung der Ukraine - AMU) nevű ügynökség fő célja, hogy humanitárius és gazdasági segítséget nyújtson Ukrajnának. A szervezet szakemberei várhatóan a következő kétszáz napban reformról, adóról és alkotmányról szóló tervet dolgoznak ki. Az alapítók szerint Ukrajnát 300 milliárd eurós támogatással lehetne megkímélni a végleges összeomlástól.

A most életre hívott ügynökség igazgatója Michael Spindelegger, az augusztusban lemondott osztrák pénzügyminiszter. Az uniós integrációról szóló munkafolyamatra Günter Verheugen volt német uniós biztos, az adókérdésekkel kapcsolatosan Bernard Kouchner egykori francia külügyminiszter csatlakozik a terv kidolgozásához. A szervezet egyik fő támogatója Bernhard-Henri Lévy francia filozófus.

Spindelegger hangsúlyozta: az AMU egy olyan magán kezdeményezés, amelyben tapasztalt emberek dolgoznak majd közösen Ukrajna modernizációs programján.

A bécsi székhelyű ügynökséget nagyrészt az ukrán munkáltatók szövetsége finanszírozza, amelynek tagja Dmitrij Firtas, az egyik leggazdagabb ukrán nagyvállalkozó is. Firtast, aki az utóbbi 15 évben Közép- és Kelet-Európában az energiaszektor és a vegyipar egyik legjelentősebb befektetője volt, nemzetközi elfogatóparancsra, korrupciós vádak miatt tartóztatták le Bécsben 2014 tavaszán, azonban óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.