rss      tw      fb
Keres

Olimpia 2024 - A sportminiszter szerint irreális a dél-afrikai jelentkezés


MTI 2015. március 3., kedd 11:52

A dél-afrikai sportminiszter gyakorlatilag kizárta annak a lehetőségét, hogy országa pályázzon a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére.

Fikile Mbalula az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames honlapnak nyilatkozva irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A politikus a 2022-es Nemzetközösségi Játékok durbani lebonyolítására vonatkozó pályázati folyamat hivatalos elindítása alkalmából minősítette így az olimpiai rendezésre irányuló elképzelést, hangsúlyozva, hogy a két esemény túl közel van egymáshoz. Jelen állás szerint Durban az egyetlen jelentkező a hét év múlva esedékes Nemzetközösségi Játékok megrendezésére.

„A kérdés tehát az olimpiát illetően úgy vetődik fel, mikor és hol. Úgy gondolom, később jöhet szóba” - jelentette ki a miniszter.

Mostanáig Boston és Róma jelezte, hogy a 2024-es olimpiáért versenybe száll, s a jelöltek között lesz Németország egy városa - Hamburg vagy Berlin - is, míg Párizs, Baku, Doha, Isztambul és Durban egyelőre az érdeklődését fejezte ki. Utóbbi viszont úgy tűnik, átmenetileg letett a pályázatról.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról 2017-ben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.