rss      tw      fb
Keres

Rio 2016 - Halpusztulás a vitorlázás helyszínén


MTI 2015. február 26., csütörtök 11:44

Összességében elégedett a jövő évi riói játékok előkészületeivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottsága, ugyanakkor akad még több megoldandó probléma, köztük az egyik legjelentősebb, hogy a vitorlázás helyszínén, a Guanabara-öbölben halpusztulást észleltek.

Naval el-Mutavakel, a helyszínen tartózkodó NOB-bizottság vezetője elmondta, hogy az elmúlt egy évben rengeteg munkát végeztek a szervezők, de az előkészületeknek most kell egy intenzívebb fázisba jutniuk. Kiemelte: a golfpálya, a pályakerékpáros stadion és a lovas helyszín kialakításánál a többihez képest komolyabb munkára lesz szükség.

Az idén 21 tesztversenyt terveznek lebonyolítani, így ezekre az érintett helyszíneken be kell fejezni a beruházásokat.

Az el-Mutavakel vezette testület látogatása alatt a riói környezetvédelmi hatóság vizsgálatot indított, mert állati tetemek ezrei lebegtek a vitorlás viadalok leendő helyszínén. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a szennyvíz remélt 80 százalékos tisztítási arányát nem tudják tartani, jelenleg 50 százalékos eredményt tudnak felmutatni. Az öblöt ugyan már tisztították, de még mindig többek között háztartási hulladékok, műanyag zacskók, elhasznált kanapék és televíziók úsznak a vízen vagy hevernek a parton, és bűz is érezhető.

A marokkói sportvezető kitért a közbiztonságra is. Hangsúlyozta: Riónak biztonságosnak kell lennie, ez az egyik legfontosabb elvárás. A városban a múlt héten öt rendőrt öltek meg, januárban pedig rivalizáló bandák háborújában ugyancsak öten veszítették életüket.

A szervezők elmondták, hogy az egyik metróvonal építése a hegyi szakaszon csúszik, de a játékok előtt pár hónappal biztosan elkészülnek a munkálatokkal.

Carlos Nuzman, a szervezőbizottság elnöke megerősítette, nem lesz két olimpiai láng. Felmerült ugyanis, hogy a nyitóünnepség helyszíne, a híres Maracana Stadion mellett az atlétikai viadaloknak otthont adó arénában - a Botafogo labdarúgócsapat pályáján - is égne a játékok alatt a láng. A korábbi olimpiákon általában a nyitó- és záróünnepségek helyszínén rendezték az atlétikai számokat.

Az első dél-amerikai olimpia 526 nap múlva kezdődik. A NOB végrehajtó bizottsága csütörtöktől szombatig Rióban tartja ülését.